Speciális tárolókba kerülnek a romániai kincsek Szegeden

 

Megkezdik a román szakemberek a Szegedre érkezett arany- és ezüstkincs kiállítás értékes tárgyainak vitrinekbe helyezését a Fekete házban, a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén. A Bukarestből érkezett tárlat összesen ezer felbecsülhetetlen értékű műtárgyat vonultat fel.

Ahogy arról korábban a hirado.hu is beszámolt, vasárnap délután rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett érkezett meg a Fekete házba a jövő héten nyíló arany-és ezüstkincs kiállítás anyaga Bukarestből. A szinte felbecsülhetetlen értékű tárgyak ládákban pihentek, amíg a biztonsági vitrineket beállították és előkészítették a szakemberek.

A román szakemberek a kiemelt biztonsági előírásoknak megfelelően helyezik majd be az arany- és ezüst tárgyakat ezekbe a speciális üvegszekrényekbe. Az óriási értéket képviselő kollekció miatt a munkatársak kiemelten figyelnek a biztonságra.

A bukaresti Román Nemzeti Múzeum által összeállított tárlat több ezer év arany- és ezüstkincseit tárja a közönség elé. A tárgyakat a mai Románia területén találták meg a 19-20. században, és nagy jelentőséggel bírnak a román állam számára.