Az Aquincumi Múzeum tábora a római korba visz

 

Július 9-én kezdődött az Aquincumi Múzeum többéves múltra visszatekintő tábora, a Guzsaly, hajtű, serpenyő. A táborozás ideje alatt a 10 és 14 év közötti lányok elsajátíthatják a szövés, a nemezelés vagy az ókori illatszerek készítésének fortélyait is.

A Guzsaly, hajtű, serpenyő elnevezésű tábor többéves hagyományokkal bír, és visszatérő résztvevői is vannak – mondta el a hirado.hu-nak Ódor Bernadett múzeumpedagógus. Az Aquincum Múzeum tematikus nyári táborában a 10 és 14 év közötti lányok az ókori római nők mindennapi elfoglaltságaival ismerkedhetnek meg.

Az Aquincumi Múzeum a nyári szezont a 8-9 éves gyermekeknek szóló ókori táborral nyitja, amelyet gladiátortábor követ, a sort pedig a Guzsaly, hajtű, serpenyő tábor zárja. A kisebbeknek szóló táborok lebonyolításában középiskolások is segítenek az iskolai közösségi szolgálat keretén belül.

A szakember a hirado.hu megkeresésére ismertette a július 9-én, hétfőn kezdődött ötnapos tábor programjait. Az esemény ideje alatt a fiatalok megismerkednek az ókori Rómában használt anyagokkal – a gyapjúval, selyemmel vagy a lenvászonnal –, textíliákkal és viseletekkel, valamint elsajátíthatják a guzsallyal való szövés vagy a nemezelés technikáját is.

Más foglalkozásokon azokat a természetes szépségápoló alapanyagokat ismerhetik meg, amelyeket már az ókori rómaiak is ismertek és használtak. Például az olívaolajat, a mandulaolajat, a szőlőmagolajat vagy a méhviaszt. A múzeum kertjében termesztett és kiszárított levendulából és mandulaolajból fürdőbombákat is készítettek a táborozók.

Az Óbudai Nyár programsorozat részeként július 3-án megszervezett „Hozd magaddal a nagyit!” program folytatásaként augusztusban megszervezik a „Hozd magaddal a papit!” eseményt is, ahol a nagyszülők és az unokák egy tartalmas délelőttöt tölthetnek el közösen az Aquincumi Múzeumban. Az augusztusi programra a nagypapákat és az unokákat várják a Mindeközben – Egyidejű történések a Tiberis és a Duna partján című időszaki kiállításra, és az ahhoz kapcsolódó kézművesfoglalkozásra.

A címlapfotó illusztráció.