Új veszélyek leselkednek kedvenceinkre is klímaváltozás miatt

 

Pusztító viharok, rekkenő kánikula, kihalóban lévő állatfajok: ezek mind-mind a globális klímaváltozás gyakori jelenségei. Ám számos más, kevésbé látható veszéllyel is számolnia kell az emberiségnek. Sok vírus terjedését idézi elő a változó éghajlat.

A közelmúltban a Zika-vírus és a Dengue-láz került a világsajtó fókuszába, amelyek a klímaváltozás szempontjából úgynevezett indikátor – jelző – betegségek, mivel ezeket rovarok terjesztik. A rovarpopuláció terjedésével nagyon jól meg lehet figyelni a szakemberek véleménye szerint, miként változik egy fertőző betegségnek a kiterjedtsége.

A klímaváltozás főként a szúnyogok által terjesztett betegségekre van hatással, mert a meleg és a párás klíma kifejezetten kedvező élettér számukra. Ezért a szakértők abban egyetértenek, hogy a jövőben számítanunk kell arra, hogy különböző, rovarok által terjesztett betegségek eleinte kis esetszámban, de évek, évtizedek alatt fokozatosan megjelennek a hazai betegségpalettán.

 

A változások nemcsak az emberek egészségét érintik. Szulyovszky Balázs, a Cityvet Kft. állatorvosa a Kék bolygó stábjának arról beszélt, hogy lehetőség van arra, hogy egy rutin vérvétellel, néhány gyors tesztet elvégezve megbizonyosodjanak arról, hogy a vizsgálaton résztvevő kutya mentes-e attól a parazitától – fonálféregtől –, amelyet a szúnyogok terjesztenek, és szívférgességet okoz.

Az állatorvos elmondta, hogy a rovarok csípése során kerül az ebekbe az a lárva, amely hosszú hónapok alatt féreggé fejlődik ki a szervezetükben. Ez egy viszonylag lassú ciklusú betegség, amely nagyon hosszú ideig tünetmentes is.

A kifejlett fonálférgek átlagosan 12-30 centiméter hosszúak, főként a szívben és a tüdő ereiben élősködnek.

A betegség korábban a trópusi területeken volt elterjedt, Magyarországon csak elvétve, főként külföldi nyaralásból visszatérő kutyáknál diagnosztizálták. Idehaza 2009-ben jegyeztek fel először ilyen fertőzést, azóta jelentősen megnőtt az esetek száma.

A szívférgesség végzetes kimenetelű lehet. Az állatorvos kiemelte, hogy a kialakult felnőtt férget meg lehet ugyan ölni, azonban sok esetben az elpusztult parazita így elzárja a tüdő főartériáját, így a gazdatest is idővel elpusztul.

Ezért is kiemelten fontos a megelőzés. A szűrővizsgálatok nagy része elvégezhető rendelőkben is, utána pedig cseppekkel vagy gyógyszerekkel egyaránt elkerülhető a baj. Ellenben, hogyha a vizsgálatokon kiderül, hogy fennáll a fertőzés, akkor állatorvosi felügyelet mellett kezdhető meg a négylábú gyógykezelése.