Kis mennyiségű alkohol fogyasztása is káros az egészségre

 

A tizenöt évesek és az annál idősebbek körében a negyedik vezető halálozási ok Belgiumban az alkoholfogyasztás.

A belga közegészségügyi tanács (CSS) leszögezte: az alkoholfogyasztás nemcsak az olyan betegségek kockázatát növeli, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a májrendellenességek, de számos balesethez és erőszakos viselkedéshez is vezet. A tanács ezért heti 10 egység – egy egység egy deciliter bort vagy két és fél deciliter sört jelent – alkoholban határozta meg az elfogadható fogyasztást.

A közegészségügyi szervezet számos ajánlást is megfogalmazott az alkohol okozta egészségügyi kockázatok csökkentésére: a vendéglátóhelyeken szolgáljanak fel ingyen vizet, tiltsák meg az alkoholos italok reklámozását, illetve az alkohollal kapcsolatos promóciót és szponzorációt. Továbbá az alkoholos italokon szerepeljenek az egészségügyi ajánlások vagy emeljék az alkohol árát, esetleg korlátozzák az ellátást.

Egy 2013-as egészségügyi felmérés szerint a 15 éves és annál idősebb belgák több mint 80 százaléka fogyasztott alkoholt az előző évben. A problémás alkoholfogyasztás növekedő tendenciát mutatott az elmúlt években, az alkohol miatt kórházi ellátást igénylő esetek száma is több mint 10 százalékkal nőtt.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hőség és az alkohol rossz párosítás

Az alkohol és a hőség külön-külön is megviseli az emberi szervezetet, együtt pedig különösen megterhelik a keringési rendszert, amely legrosszabb esetben a fokozott igénybevétel miatt össze is omolhat. A szakemberek szerint különösen az időseknek, a betegeknek és a gyenge egészségi állapotúaknak kell nagyon vigyázniuk az alkoholfogyasztással.

Az alkohol – akárcsak a tea vagy a kávé – és a hőség fokozza a vesék működését, kitágítja az ereket. Ennek következtében csökken a vérnyomás, a vérkeringés összeomolhat, és eszméletvesztés következhet be.

Az izzadás fontos szerepet tölt be a szervezet működésének tekintetében a nyári időszakban – a hőleadást és a túlhevülés megakadályozását szolgálja –, ennek segítségével lehet szervezetünk hőmérséklete állandóan 37 Celsius-fok körüli. Ám az izzadsággal vizet és ásványi anyagokat veszítünk, amit csak alkoholmentes italok fogyasztásával lehet pótolni.

Alkoholos italok helyett ezért inkább fogyasszunk ásványvizet, cukrozatlan gyümölcslevet vagy csapvizet. Ezek egészségesek, kalóriaszegények és oltják a szomjúságot. Azonban ha mégis úgy alakul, hogy poharazgatunk kicsit, akkor a folyadékpótlással kapcsolatos ajánlást még fokozottabban tartsuk be.