Több hurrikán nevét is törölték

 

Kihúzták a hurrikánnevek listájáról a Harvey-t, az Irmát, a Mariát és a Nate-et, mivel tavaly ezek a ciklonok követelték a legtöbb emberáldozatot a trópusi viharok sújtotta térségekben.

Az amerikai óceán- és légkörkutató intézet csütörtökön jelentette be, hogy a négy törölt név helyett újakat vettek fel a listára: ezek a Harold, az Idalia, a Margot és a Nigel. A neveket a 2023-as hurrikánszezonban használják először.

1954 óta nyolcvanhat nevet húztak ki az atlanti-óceáni hurrikánoknak adható nevek listájáról. Akkor döntenek a törlés mellett, ha a nevet viselő ciklon olyan pusztítást végzett, hogy tapintatlanság lenne nevének jövőbeli használata.

A Harvey hurrikán augusztus 25-én csapott le Texasra, és legalább hetven halálos áldozatot követelt. Az Irma tombolása közvetlenül negyvennégy, közvetve nyolcvanöt ember halálát okozta a karibi térségben és Floridában. A Maria hurrikánnak Dominikán több mint harminc, Puerto Ricóban hatvanöt ember esett áldozatául. Míg a Nate ciklon okozta esőzések és áradások Közép-Amerikában negyvenöt ember életét követelték.