Naplókból és visszaemlékezésekből alakít ki új gyűjteményt a szegedi Móra-múzeum

 

Új típusú, 21. századi gyűjtemény kialakításába kezd a szegedi Móra Ferenc Múzeum. A kezdeményezés lényege, hogy naplókból és visszaemlékezésekből hoz létre gyűjteményt. A múzeum munkatársai azok jelentkezését várják, akiknél régi naplók és feljegyzések bújhatnak meg a szülők, nagyszülők, dédszülők hagyatékából.

A naplók és kéziratok sajátos szemszögből tárják fel az elmúlt évtizedek történéseit

Az önéletírások, visszaemlékezések, naplók, életútinterjúk a magyar történeti múlt és a regionális, helyi történeti emlékezet feltárása szempontjából is kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen a megélt mindennapi történelem egykori szereplői saját egykori gondolataikat, érzéseiket, élményeiket rekonstruálják. Ezek a személyes irományok sajátos „én-nyomok”, amelyek alkalmasak arra, hogy feltárják az egyén múltbéli gondolatait, valamint történeti tényekhez, folyamatokhoz, jelenségekhez való viszonyulását. Ezekből a forrásokból a megélt történelem sokszínűsége bontakozik ki.

Digitalizálják elődeink visszaemlékezéseit

A Móra-múzeumban a már gyűjteményben bent lévő naplókat, visszaemlékezéseket először digitalizálják, mindezeken alapul az új gyűjtemény virtuális tartalma. Ezzel párhuzamosan a múzeum felhívást tesz közzé a helyi önéletírások összegyűjtésére. A magánembereknél, családoknál eddig őrzött kéziratokat, visszaemlékezéseket, naplókat kívánják összegyűjteni, ha máshogy nem lehetséges, digitalizált változatban, vagyis a papíralapú forrásokat beszkennelik.

Életútinterjúk is segíthetik múltunk megértését

Tervszerűen, szisztematikusan életútinterjúkat gyűjtenek össze, rögzítik ezeket, és a létrehozott forrásokat a visszaemlékezés gyűjteményben megőrizik. Ha ezeket a munkákat a szakemberek elvégzik, sokkal több minden tudható meg az elmúlt évszázad magyar mentalitástörténetéről.

Az a cél, hogy minél több, eddig a múzeum által még nem ismert magánembereknél és a családoknál lévő forrást tudjanak begyűjteni – akár fizikai valójukban, papíralapon vagy ha az eredeti forrást a családok nem szeretnék kiadni a birtokukból, akkor digitalizálva kerülhetnek be az új gyűjteménybe ezek a tartalmak.

Azt is hasznosnak tartja a múzeum, hogy a szegediek, Csongrád megyeiek a maguk ismeretségi körében javasoljanak az életútinterjúk számára alanyokat, akik a helyi társadalom életében érdekes, fontos vagy különleges szereplők voltak egykoron.

A Facebookon lehet csatlakozni a kezdeményezéshez 

A Móra Ferenc Múzeum Facebook-oldalán keresztül várja a felhívásra jelentkezőket. A múzeum munkatársai bíznak benne, hogy sok új forrás kerülhet a kezdeményezésnek köszönhetően a történészek látókörébe, és ennek köszönhetően Szeged és Csongrád megye 20. századi története árnyalhatóvá válik.