Elpusztult Sudan, a világ utolsó északi szélesszájú orrszarvúja

 

A 45 éves állatot életkorával kapcsolatos szövődmények miatt kellett elaltatni, mivel állapota a közlemény szerint jelentősen rosszabbodott.

A világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Szudánban született, innen egy cseh állatkertbe került, majd 2009-ben Kenyába szállították. Sudan hírességnek számított, látogatók ezreit vonzotta a területre. A rinocérosz és két nőstény társa, Najin és Fatu része volt annak az ambiciózus tervnek, amellyel a tudósok meg akarták menteni a kihalástól az alfajt.

Hétfőn szaporítóanyagot vettek tőle, amivel életben tartják a reményt, hogy fejlett reprodukciós technológiák révén egyszer megkísérelhetik az alfaj újraélesztését – mondta Richard Vigne, az Ol Pejeta vadvédelmi terület igazgatója.

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt. Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások.

Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól. A déli keskenyszájú orrszarvúból mintegy 20 ezer példány él Afrikában fajmentő erőfeszítések eredményeként.