Oroszországban egyre többen érik meg a százéves kort

 

Több mint hétezer százéves vagy annál idősebb ember él napjainkban Oroszországban, és számuk az elkövetkező években jelentősen növekedni fog az előrejelzések szerint.

A nem mindennapi tényről Olga Gologyec orosz miniszterelnök-helyettes beszélt egy öregedéssel foglalkozó nemzetközi konferencián. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: Moszkva erőfeszítéseket fog tenni annak érdekében, hogy magas színvonalú életminőséget biztosítson az időseknek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a törvényhozás két háza előtt március 1-jén elmondott beszédében azt mondta, hogy a következő évtized végére Oroszországnak az államok azon klubjához kell tartoznia, amelyben a várható élettartam meghaladja a 80 évet. Ez a mutató tavaly 73 év volt.

A hivatalos statisztika szerint Oroszországban a halálozási ráta ezer emberre vetítve valamivel több mint 12, amely a legalacsonyabb mutató az elmúlt negyedszázadban. A világ legnagyobb kiterjedésű országának lakossága a tavaly februári adatok szerint megközelítette a 147 milliót.