Díjazták Magyarország legvarázslatosabb természetfotóit

 

Daróczi Csaba nyerte el a Varázslatos Magyarország természetfotós pályázatát, amelynek célja, hogy népszerűsítse az ország nemzeti parkjait és a természetfotósok számára folyamatos pályázati lehetőséget biztosítson.

A fotópályázat budapesti sajtótájékoztatóján Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója elmondta: 2010-ben indult a kezdeményezés, az idén már nyolcadik alkalommal nyithatják meg a pályázat anyagából összeállított kiállítást a Magyar Természettudományi Múzeumban, és mutathatják be a teljes anyagot felölelő fotóalbumot.

Cél a régió természeti értékeinek megőrzése és bemutatása

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára elmondta, azért csatlakoztak a szervezőkhöz, mert ugyanazért a célért dolgoznak és ugyanaz az elkötelezettség hajtja őket: a régió természeti értékeinek felkutatása, megőrzése és bemutatása.

Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum igazgatója kiemelte: a kiállítás az egyik fénypontja a múzeum életének. A kupolacsarnokban látható több mint 120 fotót felvonultató kiállításra a szakmai zsűri 3200 fotóból választhatta ki a képeket.

Több kategóriában várták a pályamunkákat

A 2017-es pályázati évben – amely április 1-jétől december 20-ig tartott – a Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft. több kategóriában hirdette meg havi természetfotós pályázatát. A Varázslatos Magyarország természeti szépségei, madarai, egyéb állatai és a Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből kategóriák mellet a „Mozgásban a természet” videopályázat, az „Ember a természetben” és a „Képek a nagyvilágból” című kategóriában is várták a pályamunkákat.

Az idén negyvenkét kiemelkedő természetfotó kellett ahhoz, hogy bárkinek esélye legyen az első hely megszerzésére. Mint Gaál Péter elmondta: a havi pályázatokon megszerzett pontok alapján megszülető ranglista segítségével természetfotós közösség létrehozása, a fotósok folyamatos motiválása a cél. Hozzátette, hogy az idén már csaknem ezerkétszáz regisztrált pályázó több mint 22 ezer természetfotója látható honlapjukon.

Kalotás Zsolt, a szakmai zsűri elnöke kiemelte: a mostani kiállítás minden eddiginél színvonalasabb, a kiállított képek bárhol megállnák a helyüket a világon. Mint mondta, a zsűritagok között egyetértés volt az értékelésben.

A pályázatra beérkezett összes természetfotó a Varázslatos Magyarország oldalán tekinthető meg.