Ellopták a híres agyaghadsereg egyik harcosának ujját Amerikában

 

A kínai hatóságok azt követelik, hogy szabjanak ki súlyos büntetést arra az amerikai férfira, aki letörte és ellopta egy philadelphiai kiállításról egy kétezer éves kínai agyagkatona hüvelykujját.

Egy szelfi után vágta zsebre a terrakotta harcos úját az elkövető

A BBC News beszámolója szerint a 4 és félmillió dollár – több mint egymilliárd forint – értékű műkincset, amelyet a kínai állam adott kölcsön a philadelphiai Franklin Intézet kiállításához, a 24 éves Michael Rohana rongálta meg. A férfi tavaly december 21-én egy rendezvényen vett részt az intézetben. A parti alatt bement a lezárt kiállításra, és szelfit készített magáról az egyik terrakotta harcossal, majd letörte az agyagszobor bal kezének hüvelykujját és zsebre vágta.

A fiatal ellen több pontban indult eljárás

A múzeum személyzete csak az ünnepek után, január 8-án vette észre a rongálást és a lopást. Az FBI a Delaware állambeli otthonában megtalálta Rohanát, aki elismerte tettét, és elmondta, hogy a lopott hüvelykujjat egy fiókban rejtette el.
A férfi ellen műkincs lopás, műkincs rongálás és lopott műkincs egyik államból a másikba szállítása miatt emeltek vádat, de közel négymillió forintnak megfelelő óvadék fejében szabadlábra helyezték.

Csin Si Huang-ti terrakotta hadserege (Fotó: AFP)

Csin Si Huang-ti terrakotta hadserege. A figurák magassága 184 és 197 centiméter között mozog. A legmagasabbak a tábornokok. (Fotó: AFP)

Az érintett kínai intézet szakértőket küld a kár felmérésére

Az ősi agyagkatonákat a kiállítás számára kölcsönző Sanhszi Kulturális Örökségi Központ igazgatója a kínai média jelentése szerint mélyen elítélte a philadelphiai múzeumot gondatlanságáért, és az amerikai hatóságoktól az elkövető súlyos megbüntetését kérte.
Az igazgató hozzátette: a központ két szakértőt küld Philadelphiába, hogy felmérjék a kárt és helyreállítsák a szobrot ez előkerült ujjal. Továbbá azt is leszögezte, hogy kártérítést fognak követelni.

Nyolcezer agyagkatona őrködött a császár uralma fölött a túlvilágon

A philadelphiai múzeumban március 4-ig megtekinthető tíz agyagkatona a híres kínai agyaghadseregből származik, amely mintegy nyolcezer életnagyságú agyagkatonából áll. A figurák magassága 184-197 centiméter között mozog, attól függően, hogy milyen szerepet töltöttek be a hadseregben. A legmagasabbak a tábornokok.

Az agyaghadsereget időszámításunk előtt 210-ben elhunyt kínai uralkodó, Csin Si Huang-ti készíttette, hogy védelmezzék őt a túlvilágon.

A páratlan hadsereget 1974-ben kínai földművesek fedezték fel Hszian tartományban.