Nem kell tartanunk a Föld mágneses p

 

Számos katasztrófafilm játszott el az utóbbi években azzal a gondolattal, hogy miként borulna meg bolygónkon az élet, hogyha a mágneses pólusok helyet cserélnének. De a legutóbbi kutatások arra utalnak, hogy egyelőre ettől nem kell rettegnie a civilizációnak.

Nem fenyeget minket egyelőre a mágneses „armageddon”

A mágneses pólusok vándorlása nem egy-két nap leforgása alatt következik be, hanem egy nagyon hosszú folyamat. De mint az nemrégiben kiderült több kutatás nyomán is, egyelőre nem kell attól rettegnünk, hogy a folyamat eredményeként komoly áramkimaradások nehezítenénk meg az életünket vagy a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezése esetén lakatlanná válna a fél bolygó.

Több ezer év alatt zajlik le a pólusváltás

Bolygónk mélyén, a külső mag körül olvadt vas kavarog, melynek hatására egy mágneses tér alakul ki bolygónk körül. Ez a hatalmas mágnes nagyjából tizenegy fokos szöget zár be a Föld forgási tengelyével, a mágneses pólusok ezért némiképp eltérnek a földrajzi sarkoktól.

A mélyben található vas folyamatosan mozgásban van, így időnként a mágneses északból mágneses dél válik. Az átalakulás természetesen nem túl gyors folyamat, ezer, de nem ritkán tízezer évet is igénybe vehet. A váltás során a mágnese mező elgyengülhet, sőt az sem ritka jelenség, hogy egyszerre több pólus jön létre.

Nem kizárt, hogy jelenleg is egy váltás zajlik körülöttünk

A legutóbbi váltás megközelítőleg 780 ezer évvel ezelőtt zajlott le. Erről földrajzi adatok árulkodnak. Napjainkban is tapasztalni a mező gyengülését, amely egyes tudósok szerint jelezheti azt, hogy most is épp zajlik egy pólusváltási folyamat, de erre vonatkozóan nincsenek konkrét bizonyítékok, és a témában jártas szakemberek sem tartanak globális katasztrófától.

A gyengülés centruma a déli félgömbön található, Chilétől egészen Zimbabwéig terjed. Ha ez a jelenség huzamosabb ideig eltart akkor félő, hogy idővel a régió felett elhaladó műholdakat nem fogja megvédeni a mágneses tér az űrből érkező veszélyes sugárzástól.

A navigáció és az elektromos hálózat sérülhet a gyengülő mágneses mező miatt

A mágneses sarkok cseréje a mező gyengülésével járhat együtt. Amennyiben ez bekövetkezik a töltött részecskék akadálytalanul érhetik el atmoszféránkat. Az egyelőre még kérdés, hogy ezek a részecskék milyen hatással is lehetnek. A navigációt és az elektromos hálózatokat viszont minden bizonnyal megzavarhatják.