Eddig ismeretlen nyelvet fedeztek fel a Maláj-félszigeten

 

Egy eddig ismeretlen nyelvet fedeztek fel a Maláj-félszigeten a svédországi Lundi Egyetem nyelvészei, akik a dzsedek nevet adták neki. A nyelvet egy olyan falu népe, amelyet már antropológusok tanulmányoztak.

A dzsedeket kevesebb, mint háromszázan beszélik

A nyelvészek azonban más szemszögből vizsgálódtak ebben a faluban, és olyasmire bukkantak, ami az antropológusok figyelmét elkerülte.  A nyelv az ausztroázsiai nyelvcsalád aszli ágához tartozik és mintegy 280 ember beszéli, akik letelepedett vadászó-gyűjtögető életmódot folytatnak a Maláj-félsziget északi részén.

A svéd nyelvészek egy nyelvdokumentációs projekt keretében kerestek fel falvakat adatokat gyűjtve olyan különböző csoportoktól, amelyek az aszli ághoz tartozó nyelveket beszélik. A dzsahai nyelv tanulmányozása közben fedezték fel az új nyelvet.

A világon ma mintegy hatezer nyelvet beszélnek. A világ lakosságának mintegy 80 százaléka beszéli a nagy világnyelvek egyikét, és 20 százalék a 3600 kisebb nyelv egyikét. A kutatók szerint a világ nyelveinek mintegy fele tíz éven belül kihalhat.

Nincsenek szavaik sem a tulajdonviszonyokra, sem a törvénykezésre

A szakemberek felfigyeltek arra, hogy a faluban élők nagy része más nyelvet beszél. Olyan szavakat, kifejezéseket, nyelvtani szerkezeteket használnak, amelyek nincsenek a dzsahaiban – magyarázta Joanne Yager, az egyetem nyelvészeti tanszékének doktorandusz hallgatója.

Az eddig ismeretlen nyelvet beszélő közösségben a svéd kutatók szerint jóval nagyobb a nemek esélyegyenlősége, mint a nyugati társadalmakban. Szinte nem létezik emberek közötti erőszak, tudatosan úgy nevelik gyermekeiket, hogy ne versenyezzenek egymással, nincsenek törvények, sem bíróság. Nincsenek szakmák sem, mindenki birtokában van azonban annak, amire egy vadászó-gyűjtögető közösségben szükség van. Ez az életmód a nyelvben is tükröződik. Nincsenek őshonos szavak a megszállásra, a törvényszékekre, nincsenek tulajdonviszonyokra utaló igék, mint vásárolni, eladni, bérelni, ellopni, viszont nyelvük gazdag olyan szavakban, amelyek a cserét vagy a megosztást írják le.