Bemutatkozik a világ legkisebb macskafajtája

 

A rozsdafoltos macska SrÍ Lanka őserdőiben él. Az apró termetű emlős elfér a tenyerünkben, és alig nyom többet, mint egy zacskó cukor.

Kihívást jelentett a rozsdafoltos macska lefilmezése

A BBC One csatorna új természetfilm sorozatában mutatkozik majd be ez a fürge, környezetébe beleolvadó egzotikus állat. Az előzetesek alapján ritka pillanatokba is betekinthetnek majd a nézők. A BBC stábja ráadásul kalandos körülmények között rögzítette a rozsdafoltos macskával foglalkozó epizódot. Az érintetlen erdő mélyébe egy helyi fiatalember kalauzolta el őket.

A közeli felvételeken jól látszik, hogy a széles szemű macska miként oson az esőerdőben, ahol a falevelek szinte teljesen eltakarják a kíváncsi tekintetek elől alig egy kilogrammos testét. Az operatőrök a stáb valamennyi tagjával élvezték a forgatást, viszont a monszun és az esőerdő fényei miatt is kihívást jelentett számukra a munka. De a különleges kisemlős is feladta a leckét a forgatás során. Nehéz volt lefilmezni az örökké mozgásban lévő, a víztől sem irtózó ritka állatfajt.

Feltárulnak a nagymacskák legbensőbb titkai is 

A Nagymacskák című sorozatot mintegy két éven keresztül készítették a dokumentumfilmesek, akik 2017-ben több szakmai elismerést is bezsebeltek a csúcsminőségű Kék bolygó 2-vel. Az oroszlánok, tigrisek, hópárducok és gepárdok világát is bemutató alkotás a legújabb kamerás technológiával készült. A felvételek során olyan ritka témák is terítékre kerülnek a témában, mint az úgynevezett Pallas macskája Mongóliában.

A háromrészes sorozat azok számára is tartogat jócskán új ismereteket, akik jól ismerik a különböző ragadozó macskafajtákat. A dokumentumfilm készítése során a készítők tizennégy különböző országában jártak, és a negyven ismert fajból harmincegyet térképzetek fel. Epizódról epizódra haladva a nézők megismerhetik a nagymacskák társas- és magánéletét, láthatják milyen erők öltenek bennük testet. Betekinthetnek a top ragadozók „otthonai”, valamint láthatják mindennapi harcaikat is a világ négy sarkában.

A BBC One január 11-én, csütörtökön tűzi műsorára a nem mindennapi dokumentumfilm-sorozatot, ahol Földünk legnagyobb ragadozói, sokak kedvencei olyan oldalukról mutatkoznak majd be, mint korábban előtte soha.