Sasokat számlálnak péntektől

 

Pénteken kezdődik és vasárnapig tart a Magyarországon telelő ragadozó madarak éves számlálását végző Országos Sasszinkron, amelynek keretén belül elkészülhet a Kárpát-medence első „sastérképe” is.

Cél az itt telelő saspopuláció összeírása

Magyarország területén a sasfajok számos kiemelten fontos telelőhelye található, legnagyobb számban pedig a rétisasok töltik az évszakot az ország területén, mivel a nem vonuló magyar fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében. Az egyesület a nemzeti park-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve szervezi a programot.

Egy mesterségesen keltetett parlagisas-fióka (Aquila heliaca) a jászsági Sasközpontban, Jászberény közelében 2015. május 13-án. A kilencnapos fiókát egy természetes sasfészekbe, pótszülőkhöz helyezik ki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai.MTI Fotó: Bugány János

Egy mesterségesen keltetett parlagisas-fióka a jászsági Sasközpontban (MTI-fotó: Bugány János)

Nemzetközi összefogással elkészülhet a Kárpát-medence „sastérképe”  

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület partnereivel együttműködve 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett szinkron felmérését. Az elmúlt évben lebonyolított sasszinkron alkalmával több mint háromszázötven felmérő járta be a sasok legjelentősebb telelőhelyeit az ország területének mintegy húsz százalékán. A szinkron során négy sasfaj körülbelül nyolcszázötven egyedét és tizenkét további ragadozómadár-faj több mint hatezer példányát vették számba.

Mint írják, ugyancsak Magyarországon tölti a telet a parlagi sas Kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része is, valamint ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is. Az idei számlálás során első alkalommal a környező országok szakemberei is csatlakoznak a kezdeményezéshez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében. Ezen a hétvégén szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madarászok is sasokat számlálnak, így a tervek szerint először készülhet el a Kárpát-medence közös „sastérképe”.