Igazi szenzáció: nyolc gepárd született a St. Louis-i állatkertben

 

A négyéves nőstény gepárd még november végén adott életet kölykeinek. Ez az állatkert életében is igazi „bébibummnak” számít.

Igazi világszenzációnak minősül, hogy egy gepárd nyolc kölyköt hozzon a világra, mivel az átlagos alomméret három vagy négy állatot számlál. A nőstény és a kölykök jó egészségnek örvendenek, de még pár hónapig a közönségnek nélkülöznie kell őket az egészséges fejlődésük érdekében.

Bingwa a gondozók szerint példás anya, hamar alkalmazkodott az új szerephez, és megfelelően ápolja és gondozza kicsinyeit. A kölykök egy olyan gepárdtenyésztési program keretén belül születtek, amelynek célja, hogy egészséges állatállománnyal lássák el a szakemberek Észak-Amerika állatkertjeit. A tenyészprogram 1974-es indulása óta mintegy ötven gepárd jött a világra. Bingwa Oregonból származik, míg a kicsik édesapja egy floridai állatkert népszerű lakója.

Gepárdkölykök (MTI/EPA/Bernd Thissen)

Igazi szenzáció, hogy nyolc gepárddal gyarapodott az állatkert lakóinak a száma (MTI/EPA/Bernd Thissen)

A gepárdok hajdanán Afrikában és Ázsiában egyaránt elterjedtek voltak. Napjainkban azonban már csak alig tízezer példány maradt a fekete kontinens szavannáin. Iránban a számuk pedig nemrég száz alá csökkent. Ez a folyamatos létszámcsökkenés az emberekkel való összetűzéseknek és a genetikai sokféleség hiányának tudható be.