A magyar pezsgők atyja ma is ránk tekint a palackról

 

Törley József ma lenne 160 éves. Egy olyan hagyományt teremtett meg idehaza a pezsgőgyártással, amely sosem megy ki a divatból,

Hamar világossá vált a sorsa

Törley József Csantavéren látta meg a napvilágot 1858. január 10-én. Édesapja az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után követte Kossuth Lajost a törökországi emigrációba. Törley József nemesi címét és előnevét Ferenc József császártól kapta miután sikeres üzletemberré vált.

Törley a grazi kereskedelmi akadémián tanult, ott találkozott a híres francia pezsgőgyárossal, Teophil Roedererrel, aki őt francia–német nyelvű levelezőként alkalmazta. A nemes nedű gyártásának fortélyaival Reimsben ismerkedett meg, majd tudását egy másik nagy gyártónál, a Delbeck et Cie-nél mélyítette el.

Egy beszerző körút során lelt rá a pezsgőgyár ideális helyszínére

Első gyárát Reimsben alapította meg, majd 1880-ban egy alapbor beszerző körútja során sodródott a mai Budafokra, és felfedezte, hogy a helynek olyan adottságai vannak, amik alkalmassá teszik a pezsgőgyártásra. Törley szőlőt, házhelyet és présházat vásárolt, és a cégbírósági bejegyzés szerint 1882. augusztus 1-jén kezdte meg az áttelepített gyár a működését. A termelés francia gépekkel és francia szakemberekkel indult, a gyártást egyik megbízható reimsi barátja, egy kiváló pezsgőmester irányított. Idővel a pezsgőmester fivérével együtt kivált, és saját üzemet hozott létre, amely sokáig konkurenciát jelentett a Törley-gyárnak.

Koczuba Róbert pezsgőmester ellenőrzi a tradicionális erjesztésű pezsgő minőségét Budafokon a Törley Pezsgőpincészet Kft.-ben (MTI-fotó: Czimbal Gyula)

Nagy hangsúlyt fektetett a minőségre, és sokszor meghaladta korát

A gyár 1890-ben költözött át az Anna utcába, ahol Törley egy húszezer négyzetméteres pincét létesített. Az üzemet a legmodernebb gépekkel szerelték fel, és az országban elsőként vezették be a fagyasztásos seprőtlenítést. A seprő a must erjedése után a letisztult bor alatt elhelyezkedő, a szőlőből és mustból származó szennyeződések elnevezése. A bortörvény értelmében a borseprő préselése tilos. A lehető legjobb minőség az alapborok kiválasztásánál is elsődleges szempont volt. A cég többnyire Etyek és környéke pincészeteiből vásárolta a pezsgőnek valót.

A gyár folyamatosan fejlődött, a termelés 1905-ben megközelítette az egymillió palackot. Törley a minél gyorsabb és biztosabb áruszállításhoz elsőként vásárolt teherautókat, és alapító tagja lett a Királyi Automobil Clubnak is. A hazai piac ellátásán túl nagy hangsúlyt fektetett a pezsgők nemzetközi ismertségének növelésére is, először Franciaországban kezdte külföldi piacainak kiépítését, később a tengerentúli országokba is exportált.

Az 1890-es évek elejére a Törley pezsgő a felső tízezer kedvelt itala lett, és az ünnepi asztalok elmaradhatatlan kellékévé vált.  Az 1896. évi millenniumi kiállítás egyik nevezetes látnivalója pedig a Törley-pavilon volt.

A pezsgőgyártás feltalálásához két tárgyi feltétel kellett: a palack légmentes zárási lehetősége és a nyomást bíró tárolási körülmények. A szénsavas bort már régóta ismerték Franciaország Champagne tartományában, hiszen a hűvös éghajlati adottságok miatt az erjedés sokszor csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be, de ez a bor akkoriban selejtnek számított. Az első pezsgőt 1670–1715 között, a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon készítette. Ő házasított először tudatosan és rendszeresen borokat azzal a céllal, hogy a bor jobb minőségű legyen, mint a házasításhoz felhasznált alapborok bármelyike volt. Bevezette a parafa dugó használatát. A borban lévő maradék cukor erjedése a palackban fejeződött be. Az ilyen módon készített gyöngyöző bort hamarosan megismerték és megszerették Franciaországban. Sokáig titokban tartották a készítés folyamatát, ennek ellenére azonban a 18. században már sokfelé ismeretes volt, és a 19. században már Európa-szerte készítettek pezsgőt.

 

Gyárát nem kímélték a történelem viharai

A gyárat és a vagyont – mivel Sacelláry Irénnel való házasságából született gyermekei nem érték meg a felnőttkort – bátyjainak fiúgyermekei örökölték, akik ragaszkodtak a megszokott minőséghez. A történelem viharai azonban a pezsgőgyárat sem kímélték: 1944-ben bombatalálat érte az üzemet, a háború után mindössze négy fővel indult újra az igen szerény termelés, 1949-ben pedig államosították. A rendszerváltás után a német Henkell befektetői csoport vásárolta meg, majd a 2005. január 3-án megalakult Törley Pezsgőpincészet Kft. tulajdonába került.

Ezért érdemes pezsgőt fogyasztani

Az ünnepi alkalmak elmaradhatatlan italának több pozitív hatása is ismert az emberi szervezetre. Persze, mint minden alkoholos nedű esetén a pezsgőfogyasztáskor is mértéket kell tartani. Korábban a Telegraph közölt arról egy cikket, hogy a pezsgő kedvező hatást gyakorol az emberi agyra. Továbbá az is kiderült, hogy a pezsgőben lévő vegyületek kimondottan az agyon belül található, a hosszú távú memóriáért felelős részeket pozitív értelemben stimulálják. A tudományos publikáció heti egy-két pohár pezsgőt javasol, ami több, mint elég a szervezetnek.

Nemcsak az agyunk, hanem a szívünk is meghálálja a mértékletes pezsgőfogyasztást. Az italban fellelhető polifenolok képesek csökkenteni a magas vérnyomás és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Sőt a szénsavas élvezeti cikk nemcsak belül, hanem kívül is jót tesz a szervezetünknek. Ez a nedű segít megszabadítani a bőrt a káros anyagoktól, és képes beállítani a megfelelő pH-szintet is. A számtalan antioxidánsának köszönhetően pedig a bőr egy méregtelenítő folyamaton is átesik, aminek köszönhetően nemcsak egészségesebb lesz, de jobban is fog kinézni.

Nem utolsósorban pedig a közérzetünk is jobb lesz tőle. A benne található nyomelemek segítenek az átlagosnál jobb hangulat elérésében. Így már egy pohár elfogyasztása után is jobban érzi tőle magát az ember, főleg egy stresszes napot követően.