Székelyhidi László nyerte el a német „Nobel-díjat”

 

Székelyhidi László magyar matematikus nyerte el a 2018-as Leibniz-díjat, amelyet szokás német „Nobel-díjnak” is nevezni.

Tíz év munkájának gyümölcse a mostani elismerés

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) MTI-hez eljuttatott közleményében az áll, hogy a Lipcsében kutató magyar matematikus mellett idén további tíz tudóst díjaztak a legkülönbözőbb tudományterületeken, az amerikanisztikától az immunológián át a kísérleti szilárdtestfizikáig. Leibniz-díjjal két és fél millió eurós, mintegy 750 millió forintos pénzdíj is együtt jár.

Székelyhidi László kutatási témája a parciális differenciálegyenletek területébe tartozik, ezen belül főleg a rugalmasságtani és a hidrodinamikai egyenletek matematikai elméletéhez. A díj indoklása kiemeli a hidrodinamikában különösen fontos szerepet betöltő Euler-egyenletrendszerrel kapcsolatos munkásságát. 1949-ben Lars Onsager – aki később kémiai Nobel-díjat is kapott – ezzel az egyenletrendszerrel kapcsolatban megfogalmazott egy sejtést, ami központi szerepet tölt be a turbulens folyadékáramlás elméletében.

A Gottfried Wilhelm Leibniz-díj létrehozását a Német Kutatási Alap (Deutsche Forschungsgemeinschaft) kezdeményezte 1985-ben. A Németország legjelentősebb tudományos elismerései között számontartott díj rendeltetése, hogy szabadabb kutatási lehetőségeket biztosítson a legkiemelkedőbb tudósoknak, egyúttal motiválja őket fiatal, tehetséges kutatók pályájának előmozdítására.

A pénzdíj hihetetlen mértékű kutatási szabadságot biztosít

A matematikusnak ezt a sejtést sikerült az elmúlt tíz év során a munkatársaival együtt kidolgozott elmélettel tavaly bebizonyítania. Székelyhidi László elmondta, hogy az elismeréssel járó pénzösszeg hihetetlen mértékű kutatási szabadságot biztosít számára. A pénzdíjat a konkrét projekthez való kötődés nélkül tudja majd az elkövetkező hét évben egy kutatási csoport finanszírozására fordítani.

A tudós bízik elmélete népszerűségének növekedésében

A tudós a közlemény szerint az elismeréstől azt reméli, hogy a hazai fiatal matematikusok körében is nagyobb népszerűségnek fog örvendeni a parciális differenciálegyenletek kutatása.
A 2018-as Gottfried Wilhelm Leibniz-díjat 2017. decemberben ítélték oda Bonnban, az ünnepélyes átadó március 19-én lesz Berlinben.