Csaknem 12 milliárd forinttal támogatják idén a felfedező kutatásokat

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) idei pályázatai a természeti és társadalmi jelenségek megismerését, valamint új módszerek és eljárások kidolgozását is ösztönzik. Mindezek mellett támogatják a kutatói életpályák indulását és kutatási programok kezdeményezését is.

Célpontban a fiatal kutatók támogatása

A kutatási témapályázat önálló kutatócsoporttal rendelkező, nemzetközileg is elismert kutatók projektjeit támogatja. A fiatal kutatók által kezdeményezett kutatási témapályázat pedig azokat a 40 év alatti kutatókat segíti, akik önálló kutatócsoportot létrehozva saját kutatási témát indítanak. A pályázatok összesített keretösszege közel tízmilliárd forint. A másfél milliárd forint keretösszegű posztdoktori kiválósági pályázat tudományos fokozatot szerzett fiatal kutatóknak biztosít három évre szóló támogatást.

Milliárdok jutnak a nemzetközi együttműködésekre is

A nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázatok kiírása egymilliárd forinttal támogatja a belföldi kutatócsoportok külföldi együttműködésben megvalósuló projektjeit. A tájékoztatás szerint várhatóan még ebben a hónapban több mint egymilliárd forintos felhívás jelenik olyan kutatók számára, akik tudományos közleményükkel a szakterületük felső öt százalékába tartozó idézettséget értek el az elmúlt két évben.

Felidézték, hogy az NKFI 2015-ben dolgozta ki a tudományos műhelyeket támogató és a vállalkozások innovációs tevékenységét ösztönző, összehangolt versenypályázati rendszerét. Az egymásra épülő, átfogó pályázati rendszer egyaránt segíti az életpályájukat kezdő kutatókat, az élvonalbeli kutatásokat valamint a kutatói közösség széles körét.

Már az év második felében elrajtolhatnak egyes projektek

Kiemelték, hogy a felhívások az eddig megszokotthoz képest korábban jelentek meg, így a projektek várhatóan már 2018 második felében elindulhatnak. Ennek köszönhetően kiszámíthatóbbá válhat a kutatás finanszírozási rendszere, a tudományos projektek jobban tervezhetők.