Tavasztól kevesebb akrilamidot nyelünk majd le

 

2018 áprilisától a gyártóknak fokozottan oda kell figyelniük, hogy a termékeikben mennyi akrilamid található.

Az akrilamid potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát. Olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak. Főzött ételekben nem fordul elő. Elsősorban a friss burgonyából készült, olajban sütött termékek, a snackételek, a sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér, a reggeli gabonapelyhek – a zabkása kivételével –, illetve a finom pékáruk gyártóinak kell különösen figyelniük. Akrilamid előfordulhat még a kávéban, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételekben is.

Az új uniós rendelet kötelező intézkedéseket ír elő az élelmiszeripari vállalkozók számára az élelmiszerekben található akrilamid mennyiségének csökkentésére. Ebben a rendeletben nem élelmiszer-biztonsági határértékeket állapították meg, hanem referenciaszinteket.

Illusztráció. MTI Fotó: Beliczay László

A friss burgonyából készült, olajban sütött termékek akrilamid értéke egészségtelen mértékben magas lehet (MTI-fotó: Beliczay László)

A referenciaszintek betartásának ellenőrzése érdekében a kockázatcsökkentő intézkedések hatékonyságát mintavétellel és elemzéssel is ellenőriznie kell a vállalkozásoknak. A minden érintett termékcsoportra külön-külön előírt intézkedések arányban állnak a vállalkozás méretével és jellegével. Például a kistermelők, vendéglátók esetében az előírt kockázatcsökkentő intézkedések nem olyan széles körűek, mint egy gyorsfagyasztott burgonyát előállító gyártó esetében.

Az otthoni sütés során is lehet tenni azért, hogy kevesebb akrilamid képződjön. Ha a gyorsfagyasztott sült krumplit otthon készítjük el, akkor sütéskor a hőmérséklet 160-175 Celsius-fok közötti, sütő használata esetén pedig 180-220 Celsius-fok közötti legyen. A légkeveréses funkció bekapcsolásával alacsonyabb hőmérséklet is megadható. Emellett az otthoni sült krumpli készítésekor javasolt előfőzni a zöldséget sütés előtt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a megyei kormányhivatalok eddig is ellenőrizték és mérték az élelmiszer-előállítás folyamatát és a termékek akrilamid szintjeit.