Robotruhában könnyebb a futás is, a járás is

 

A Harvard Egyetem kutatói által fejlesztett, új típusú öltözettel 4,5 kilóval könnyebbnek érezhetjük magunkat járás vagy futás közben.

A rendszer mindenki számára előnyös lehet, akinek nagy távolságokat kell megtennie  gyalogosan, ideértve a szabadidős túrázókat, a katonai személyzetet és a mentőket – írja a The Verge.

Az eredményeket a Science folyóiratban tették közzé. A kutatók szerint a rendszer különbözik a korábbi, hasonló kísérletektől, mivel képes megkönnyíteni a járást és a futást. A probléma lényege, hogy a lábak eltérően működnek, sétától vagy futástól függően. A kutatók szerint gyalogláskor a test tömegközéppontja úgy fordul, mint egy „fordított inga”, míg futás közben úgy mozog, mint egy „rugós tömegű rendszer”. A rendszernek képesnek kell lennie arra, hogy mindkettőt kezelni tudja, és érzékelnie kell, mikor változik át a tevékenység például gyaloglásból futássá.

Az exosuit, az öltözettel kombinált szerkezet úgy működik, hogy az alsó részén használt motorokat a viselő combjainál egy sor kábellel köti össze. A kábelek többleterejével a rendszer képes segíteni a lábak izmat. A teljes rendszert egy derékra szerelt akkumulátor hajtja meg, hatótávolsága körülbelül öt mérföld. Az exosuit mindösszesen mintegy 5 kilogrammot nyom, de a csapat jelenleg fejleszt egy olyan öltözetet, amelynek súlya a mostaninál 40 százalékkal kevesebb.

A nadrág, amellett, hogy segíti azokat, akiknek nagy távolságokat kell megtenniük gyalog, a kutatók bíznak benne, hogy a rendszer egy nap segíthetne majd mindazoknak, akik bármilyen okból a sétában akadályoztatva vannak.

A fejlesztőcsapat kapcsolatban áll a Védelmi Fejlesztési Kutatási Projekt Ügynökség (DARPA) Warrior webprogramjával is. A későbbiekben, a technológia felhasználásával olyan öltöny készülhet, amelyet katonai személyzet is használhat, akiknek gyakran több kilogramm  felszereléssel kell gyalogolniuk. A Warrior Web program feladata olyan technológiák fejlesztése, amelyek csökkentik ezt a fajta terhelést.

A rendszer mindemellett egyelőre nagyon terjedelmesnek tűnik, különösen a hát alsó részén, ez problémát jelenthet. A csoport reméli, hogy a fejlesztés a későbbiekben kibővül, és segítséget nyújthat az ipari dolgozók „fizikailag fárasztó feladatokat” ellátó tevékenységének, valamint a „járási rendellenességgel rendelkező” emberek támogatásának érdekében.