Elektromos „repülő autót” mutattak be Japánban

 

A vállalat abikói üzemében tartott bemutató során a négy propellerrel felszerelt drónszerű jármű 3 méteres magasságba emelkedett, majd nagyjából egypercnyi lebegés után visszaereszkedett a talajra. A 3,9 méter hosszú, 1,3 méter magas és 3,7 méter széles „repülő autó” egy biztonsági okokból felállított gigantikus ketrecben hajtotta végre a tesztrepülést. A pilóta nélküli, 148 kilogrammos jármű a NEC Corp. által kifejlesztett szoftvert használja a repülésirányításhoz és a helymeghatározáshoz.

A cég maga nem akar repülőautó-gyártással foglalkozni, de reményei szerint az általa kidolgozott technológiát fogják használni 2023-tól ezekben, az első körben teherszállításra használt járművekben. A vállalat azt tervezi, hogy annak a Cartivator nevű japán startupnak ajánlja fel a technológiát, amellyel tavaly írt alá megállapodást. A több mint 80 másik vállalat, köztük a Panasonic Corp. és a Toyota Motor Corp. támogatását élvező Cartivator 2023-tól akarja üzembe helyezni két férőhelyes repülő autóját, és 2026-ra már tömeggyártást tervez.

A japán kormány szívügyének tekinti a repülő autók fejlesztését, és a helyi magánszektorral együttműködve igyekszik felvenni a versenyt az olyan globális riválisokkal, mint a Boeing Co., az Airbus S. A. S. és az amerikai Uber Technologies Inc.

A repülő autók a turizmus, a szabadidős tevékenységek, a teherszállítás terén és a katasztrófa sújtotta területeken zajló mentési munkálatokban egyaránt hasznosíthatók lennének, továbbá segíthetnének enyhíteni a közlekedési dugókat, ám a rájuk vonatkozó szabályozások még hiányoznak. A japán kormány ugyanakkor már a 2030-as években alkalmazná őket a városi közlekedésben.