Búcsú az iTunes-tól, sötétbe borul az iOS

 

Több újdonságot is bemutatott az Apple az éves konferenciáján (WWDC19).

epa07623454 Apple CEO Tim Cook speaks at the end of  the keynote address at the Apple World Wide Developers Conference at the McEnery Convention Center in San Jose, California, USA, 03 June 2019.  EPA/MONICA DAVEY

Tim Cook, az Apple vezetője (Fotó: EPA/Monica Davey)

Sötétbe borul az iOS 13

Új termékeket és számos újítást is bemutatott az Apple, többek közt a friss iOS-t. Az új operációs rendszer tartalmazza a YouTube-on vagy a Messengeren már megismert sötét módot. A Dark Mode mobilon és tableten, az új iPadOS oprendszer is debütál. A frissítés után a telefon 30 százalékkal gyorsabban oldja fel az arcfelismerő faceID-t, az alkalmazásokat fele annyi idő alatt tölti be a processzor, mint korábban, a frissítések pedig 60 százalékkal kevesebb memóriát használnak fel. Az új iOS-be videószerkesztő is került, a térképek alkalmazást pedig gyökeresen átalakították.

Méregdrága sajtreszelő 

Először 2013-ban mutatták be az Apple-konferencián a Mac Prót, ami a különleges kialakítása miatt a sajtreszelő gúnynevet kapat. A 2019-es számítógép maximális konfigurációban 28-as Intel Xeon processzort, 1,5-es TB-memóriát és két Radeon Pro Vega II Duo videókártyát kap. A Display XDR, a hozzá tartozó monitor természetesen már tudja a 6k felbontást. A gép ára minden extrával körülbelül hatmillió forint is lehet.

Búcsú az iTunes-tól

A MacOS 10.15 Catalina operációs rendszerben történt egy lényeges változtatás: kikerült belőle az iTunes. Három másik alkalmazás került a médialejátszó helyére: az Apple Music, az Apple Podcasts és az Apple TV. Továbbá olyan módon fejlesztették tovább a hangvezérlést, hogy könnyebb legyen a használata a fogyatékkal élők számára is.

Külön alkalmazások lesznek az Apple Watch-ra 

A friss WatchOS 6 elérhető lesz az összes korábbi okosórára, és a készülék kapott öt új számlapot is. Ami még újdonság: a régi szériákra még nem gyártottak saját alkalmazásokat, az új már saját webáruházat kapott, kifejezetten az okosórára gyártott alkalmazásokkal, amiket telefon nélkül is lehet telepíteni. Például a hangrögzítés és a számológép most már könnyedén használható a számlapon is, és bővítették az egészségmegőrző funkciókat is.

Sorozata is lesz az Apple-nek 

Az Apple TV+ saját streaming szolgáltatást indít. Az első sorozata, a For All Mankind, melynek előzetesét az WWDC19-en vetítették le. A sorozatot ősszel mutatják be.

Az Apple konferenciája pénteken ér véget.