Megdőlt a mélységi merülési rekord

 

Egy amerikai kutatócsoport vezetője, Victor Vescovo csapata segítségével megdöntötte a mélységi merülés világcsúcsát az egyedi, magas nyomást kibíró tengeralattjárójával a Csendes-óceánban. A Mariana-árokban érdekes felfedezéseket is tett: 10 928 méter mélyen, a teljes sötétben és fagypont közeli hőmérsékleten is van élet. Ismert tárgyakat is találtak: embertől származó szemetet – közölte az M1 Híradója.

Vescovo 10 927 méteres mélységig merült a Mariana-árokban lévő Challenger-mélységnél, ezzel új rekordot állított fel, hiszen feltárta a Föld legmélyebb pontját. A felfedező és csapata ezzel megdöntötte a mélységi merülés világcsúcsát.

Hihetetlen merülés volt, összesen 12 órán át tartott. Három és fél óra lefelé, négy óra a mélyben. A leghosszabb idő, amit ember ilyen mélységben eltöltött, és végül négy óra felfelé – mondta Victor Vescovo, az expedíció vezetője, majd hozzátette: jóformán az összes áramot elhasználta, folyamatosan cserélnie kellett az akkumulátorokat.

A kutató azt is elmondta: a feltételezések ellenére még ebben a mélységben, teljes sötétségben és fagypont közeli hőmérsékleten is élet jeleire bukkant, és eddig ismeretlen fajokat fedezett fel.

Hozzátette: noha nem volt számára annyira meglepő, mégis hatalmas csalódásként élte meg, amikor a Föld legmélyebb pontján is az embertől származó szemétre bukkant. 

Vescovo azt reméli, felfedezése felhívja a figyelmet az óceánok szennyezettségére, és arra készteti a kormányokat, hogy hozzanak szigorúbb szabályokat. Az ENSZ becslései szerint a világ óceánjaiba eddig körülbelül mindegy 100 millió tonnányi műanyag szemetet öntöttek. A tenger mélyén lakó óceáni emlősök beleiben is nagy mennyiségű műanyagot találtak a tudósok.

A legutóbbi rekordot James Cameron rendező állította fel 2012-ben, ő 10 908 méteres mélységig ereszkedett.