Teleszemetelheti az űrt az űrinternet-fejlesztés

 

A tervben lévő új kommunikációs műholdak ezrei, amelyek forradalmasíthatják a globális telekommunikációt, növelik egy lehetséges katasztrófa esélyét a Föld körüli pályákon.

A SpaceX szerdán lövi fel az első Starlink műholdakat, amelyek ezrei egy „csillagképet” alkotnak majd, és emberek milliárdjainak teszik elérhetővé a nagy sebességű internetet a Föld minden pontján. A törekvés azonban nem veszélymentes, mivel kockázatosabbá teszi a Föld körüli pályák további használatát – írja a Scientific American.

„Előrelátónak kell lennünk”

– mondta Glenn Peterson, az Aerospace vállalat mérnöke.

Már jelenleg is majdnem kétezer aktív és csaknem három ezer működésképtelen műhold kering a Föld körül, 34 ezer darab tíz centinél nagyobb űrszemét mellett. Ha egy bizonyos szint fölé emelkedik egy lehetséges összeütközés esélye, a műhold kezelője ütközéselkerülő manővert kell, hogy végrehajtson. A Nemzetközi Űrállomás esetén például akkor van szükség erre, ha az ütközés esélye egy a tízezernél nagyobb.

A Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás kamerájával készített kép a Florence hurrikánról (Fotó: MTI/EPA/NASA)

Évente több ezer ilyen eset fordul elő, de a Starlink program hatására 67 ezerre nőhet a számuk. Legrosszabb esetben, ha az űrtörmelékekkel történő ütközések után a műholdak maradványaiból származó újabb űrtörmelékek is további ütközéseket eredményeznek, egyre több és több ütközés láncolatát okozva, akkor a Föld körüli pálya egy része lényegében használhatatlanná is válhat.

Összesen 9 cég – köztük a SpaceX mellett az Amazon, a Telesat és Leosat – kapott engedélyt az Amerikai Szövetségi Távközlési Bizottságtól ilyen típusú műholdak felbocsátására. A SpaceX egymaga 12 ezer műhold fellövésére készül.

Kockázatok a lehetséges eredmények fényében

Az újítás azonban komoly előnyökkel járhat. A teljes bolygó ellátása széles sávú, alacsony késleltetésű, mindig elérhető internet-hozzáféréssel azt jelenti, hogy a nyílt óceánon közlekedő hajók, a magasan szálló repülők és a távoli, fejletlen területeken élő emberek – még az Antarktiszon is – olyan sebességgel csatlakozhatnak a világhálóhoz, ahogyan korábban még sosem.

„A világ felén hiány van széles sávú internetből”

– mondta Mike Lindsay, a OneWeb űrmisszió tervezője.

Azonban, ha a műholdak meghibásodnak, tovább növelik az űrszemét okozta egyre fokozódó problémát. A tengerszint feletti 500 kilométeres magasságban nem jelentenének nagy problémát a meghibásodott műholdak: természetes módon visszahullanának a légkörbe, ahol elégnének.

Az 1200 kilométeres magasságban, ahol tovább a magasban maradna a hulladék,  a probléma azonban egyértelmű. „Több ezer évig abban a magasságban maradnának a műholdak” – mondta Hugh Lewis, mérnök- és fizikus professzor, aki a DAMAGE űrtörmelék követő modell fejlesztője.

A cégeknek megoldást kell találniuk a funkciójukat vesztett műholdak visszahívására a pályájukról. Arról nem is beszélve, hogy ezek a vállalatok egy csőd esetén az összes műholdjukat magukra hagynák odafent.

 

Kapcsolódó tartalom