Érkezik a globális űrinternet

 

A SpaceX alapitó-igazgatója, Elon Musk nyilvánosságra hozta, hogy az internet sugárzására képes műholdjaik készen állnak a kilövésre.

Hatvan műhold fellövése van tervben a SpaceX Falcon 9 űrrakéta fedélzetén szerdán, a floridai Cape Canaveral rakéta bázisról a Starlink program részeként. Sikeres pályára állítása esetén ez a hatvan műhold alkotja majd az első részét egy 12 ezer műholdból álló „csillagképnek”, amely majd a Föld minden szegletébe eljuttatja az internetet bolygónk körül keringve – írja az Independent.

Az igazgató a közösségi oldalán osztott meg képeket az első 60 Starlink műholdról, amelyet a Falcon orrkúpjába csomagoltak.

 

„További 6 fellövés szükséges 60-60 műholddal kis lefedettséghez és 12 a közepeshez” – írta oldalán Musk. A korábbi két tesztműhold sikere után a cég engedélyt kapott az Amerikai Szövetségi Távközlési Bizottságtól a teljes program elindítására, így még az idén sikerülhet további hat kilövés.

Nem a SpaceX az egyetlen

A SpaceX mellett más cégek is versenyben vannak az űrbázisú internet kiépítésében. A legjelentősebb versenytárs az Amazon. A tech óriás az elmúlt hónapban jelentette be terveit, miszerint háromezer alacsonyan keringő műholddal tervezik kiszolgálni a Föld eddig ki nem szolgált vagy rosszul kiszolgált közösségeit széles sávú internettel.