Minden korosztálynak tanulnivalót jelent az internet megjelenése

 

Egy európai felmérés szerint a két éves gyermekek 30 százaléka használt már táblagépet, 10 százalékuknak pedig a tablet volt az első szava. Friss statisztikák szerint a mai fiatalok akár napi 10-11 órát is az interneten töltenek, ami komoly függőséget okozhat, akár személyiségtorzuláshoz is vezethet. A tudatos szülő szerepe ennek fényében megkerülhetetlen.

A számítógép és az internet megjelenése kultúrsokkot okozott a társadalomban – vélekedett Csizmadia-Darab István IT-biztonsági szakértő az M1 Ma este című műsorában, majd elmondta, ez a kultúrsokk minden korosztálynak tanulnivalót jelent és a mostani, még offline világban felnövő szülőknek az online térben okosan navigáló gyermekeket kell felnevelni.

Az internet akár a tanuláshoz, akár a szórakozáshoz jó lehetőségeket rejt, de fontos ismerni a veszélyeit is, ennek egyik része a függőség, ami ellen védekezni kell, akár védelmi programmal, akár biztonságtudatos hozzáállással – mondta.

A szakember felhívta a figyelmet az online és offline terek között meglévő harmóniára, azaz fontos, hogy a gyermekeknek legyenek hús-vér barátai és sportoljanak a számítógépezés mellett.

Minden operációs rendszernek szüksége van védelmi programokra

Csizmadia-Darab szerint a kisgyermekek lehet, hogy megfelelően ismerik az okos eszközök technikai részleteit, a felelős használatról viszont biztosan többet tudnak a felnőttek és a szülők. Meg kell tanítani a gyermekeket a számítógépezés veszélyeire, például, hogy idegenekkel ismerkedhetnek meg, vagy a kamerán keresztül kukkolhatják őket. Felhívta a figyelmet a kamera használaton kívüli leragasztására is, hiszen ez közel egy évtizede súlyos veszélyforrás,

a fertőzött gépek adatait lényegében adják-veszik egymás közt a kukkolók.

A kártevőkről a szakember azt mondta: lényegében bármilyen oldalt böngészve felkerülhetnek az oldalra, majd felhívta a figyelmet az okostelefonokra, amelyek ma már sokkal inkább működnek számítógépként, mint telefonként. Mint mondta, nincs olyan operációs rendszer, amelyhez ne lenne szükség vírusvédelemre.

(Fotó: Shutterstock)

Minden korosztály számára újdonságot jelent az internet elterjedése (Fotó: Shutterstock)

Ismertette: cégével már évek óta részt vesznek a gyermekvédelmi programokban, iskolákban és szülők számára is tartanak előadásokat, és pozitív hatással vannak, hiszen megmondják, hogy mi történhet, kihez fordulhatnak, milyen forgatókönyvet követhetnek.

A mai felnőttek számára hihetetlen nyilvánosságot kaphat egy lejáratás

A cyber megfélemlítésről Csizmadia-Darab azt mondta: a hosszantartó, tudatos kiközösítés vagy bántalmazás témája szinte minden előadásuk alatt előkerül, ezeket a megpróbáltatásokat egy ép lelkületű, egészéges felnőtt is nehezen viseli el, a pszichológusok szerint a gyermekeknek pedig 13 éves korukig nincs elhárító mechanizmusuk. Hihetetlen nyilvánosságot kaphat egy lejáratás a közösségi média megjelenésével, ezt egy szülő maga is nehezen érzi át – hívta fel a figyelmet.

A szülő ne csak mondja a gyermeknek, hogy a gyerek élethosszig tanuljon, hanem ő maga is folyamatosan szerezzen új ismereteket, például a veszélyekről, és az iskola valamint a sportolás mellett

rendszeresen beszélgessen gyermekével az online térben történtekről is.

Ha kialakul a bizalmi kapcsolat, akkor baj esetén sokkal nagyobb eséllyel fordul a gyermek a szüleihez, valamint a szülők könnyebben veszik észre az online bántalmazásra utaló jeleket – fogalmazott.

A címlapfotó illusztráció.