Munkába állnak Olaszország első robotpincérnői

 

Munkába állítják a héten Olaszország első, kínai gyártmányú robotpincérnői egy liguriai éttermemben, amelyet hajdanán két irodalmi Nobel-díjas alkotó, Ernest Hemingway amerikai regényíró és Eugenio Montale olasz költő is gyakran felkeresett.

Az életnagyságú robotok az észak-olaszországi Rapallo tengerparti város egyik éttermében fogják felvenni a rendeléseket és kiszolgálni a vendégeket, de most még csak tesztüzemmódban vannak.

A La Stampa című olasz lap szerint a robotok a múlt héten érkeztek Kínából, és a Gran Caffe Rapallo tulajdonosa, Gabriele Hu maga szerelte össze és helyezte üzembe őket a hétvégén.

A robotok női hangon beszélnek, szenzoraik segítségével navigálnak az emberek és a tárgyak között, és kérésre énekkel köszöntik a szülinaposokat.

„Egy robot természetesen nem helyettesíti az emberi munkaerőt, de megkönnyíthet bizonyos dolgokat, és segíthet a kollégáknak” – mondta a 30 éves Hu, hozzátéve, hogy a robotok hivatalosan szerdán „kezdik meg” a munkát az étteremben.

A tulajdonos hozzátette, hogy a két „új pincérnőnek” még nincs neve, és reményei szerint a vendégek segítenek majd a névválasztásban.