Harminc ország szakértői dolgoztak ki internetbiztonsági ajánlásokat

 

A kiberbiztonsági szakértők pénteken a következő, ötödik generációs (5G) távközlési hálózat fejlesztéséhez a Huawei kínai távközlési óriásvállalat berendezéseit övező aggályok közepette dolgozták ki javaslataikat.

A nem kötelező jellegű javaslatokat az 5G hálózat biztonságos kiépítésével kapcsolatban, Prágában megrendezett kétnapos tanácskozás végén tették közzé. Az Egyesült Államok biztonsági kockázatokra hivatkozva már egy ideje óva inti szövetségeseit attól, hogy használják a Huawei és más kínai távközlési vállalatok termékeit az 5G hálózatok kiépítésénél. A pénteken ismertetett javaslatok részben éppen ezekre az aggályokra próbálnak választ adni, miközben igyekeznek emelni a beszállítók elé támasztott követelményeket.

A dokumentum úgy fogalmaz, hogy figyelembe kell venni a szolgáltatók és hálózati technológiák biztonsági- és kockázatelemzéseit, valamint annak általános veszélyét, hogy a beszállítót harmadik ország befolyásolhatja különös tekintettel az adott ország “kormányzati rendszerére”. A szöveg kiemeli ezzel összefüggésben a jogbiztonság fontosságát is.

Az Egyesült Államok arra hivatkozik, hogy a Huawei azért jelent kockázatot, mert Kínában törvény írja elő, hogy a vállalatok együttműködjenek az ország hírszerzésével. A Huawei viszont váltig állítja, hogy nem ad át semmilyen információt a kínai kormánynak.

Amerikai tisztségviselők már korábban felhívták a Washingtonnal szövetséges országok figyelmét arra, hogy vegyék figyelembe annak az országnak a törvényeit és jogrendjét, ahol az 5G hálózat kiépítésében közreműködő beszállító székhelye van, mivel a kínai igazságszolgáltatás függetlenségének hiányában a vállalatoknak nem marad jogi lehetőségük szembe szegülni a pekingi vezetés utasításaival.

Az Európai Bizottság szintén azt javasolta az uniós tagállamoknak, hogy a távközlési hálózataik fejlesztésénél ne hagyják figyelmen kívűl a beszállítók székhelyén érvényes jogrendet.

A prágai tanácskozáson egymással stratégiai partnerségben lévő országok kiberbiztonsági szakértői vettek részt a többi között az EU tagállamaiból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Dél-Koreából és Szingapúrból. A NATO és az EU szintén képviseltette magát a rendezvényen, Kína és Oroszország azonban nem.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland biztonsági okokra hivatkozva már kizárta a Huaweit a jövőbeni 5G mobiltávközlési hálózatok beruházásainak beszállítói közül, Kanada pedig mérlegeli, hogy a cég termékei nem jelentenek-e biztonsági fenyegetést.

A címlapfotó illusztráció.