Jönnek a madárdrónok – VIDEÓ

 

Íme a drónok új generációja, az egyelőre még startup fázisban lévő MetaFly, vagyis a madárdrón.

A történet még ötven éve kezdődött egy mechanikus repülő műmadárral, amit egy felhúzható gumiszalag hajtott, és a madarak aerodinamikai tulajdonságait használta. Konkrétan repülni tudott, csak éppen irányítás nélkül.

Úgy látszik, madarakat irányítani nem egyszerű, mert hosszú évtizedekig nem történt meg a nagy tudományos áttörés. Mígnem 2011-ben egy TED-előadáson mutatták be a Festo nevű, elsősorban mesterséges intelligenciakutatással foglalkozó német cég műmadarát. A sirályok reptét utánzó szerkezet körberepült az előadóteremben, majd pontosan a gazdája kezébe landolt.

Ezek után felgyorsultak az események, amelyek az átlagember számára azonban továbbra is láthatatlanok maradtak. Sokak szerint azért, mert a műmadár, műszúnyog, műlégy kutatásokat valószínűleg a hadsereg finanszírozta, méghozzá információszerzési céllal.

Talán éppen ezért aratott nagy sikert a közösségi finanszírozással készülő MetaFly, amit az az Edwin Van Ruymbeke készített, aki történetesen a TIM nevű első műmadár apukájának az unokája. Cége egyébként egy francia, marseille-i startup, a Xtim, ami közvetlenül a természetből vette a szerkezet modelljét.

Egy olyan drónban gondolkoztak a kezdetektől fogva, ami nem rotorokkal működik, nincs kamerája, és elsősorban a repülés élményének átélésére készült, legalábbis egyelőre. A fejlesztő továbbvitte nagyapja ötletét, és nem a madarak, hanem a pillangók, sőt a szitakötők szárnymozgását és manőverezését építette az ultrakönnyű, csupán 10 grammos és 29 cm-es fesztávú szerkezetbe, ami meglepő fürgeséggel, akár 20 km/órával is repkedhet, méghozzá 100 méter magasban.

A szerkezet szárnya és rugalmas lába szénszálas anyagból készült, repülési ideje 8 perc, azonban az elemei 15 perc alatt feltölthetők. A projekt egyébként rendkívül népszerű a neten. 2019 szeptemberében postázzák az első darabokat, de a kickstarter oldalon kért harmincezer eurós kezdőtőkével szemben már most bejött a leendő vásárlóktól ennek tízszerese – hangzott el az M2 Petőfi TV KiberMa című műsorában.