Bírság jár majd az illegális online tartalmakért az Egyesült Királyságban

 

A technológiai cégek – beleértve a Facebookot, a Twittert és az Instagramot – egy új törvény értelmében komoly bírságokkal sújthatók, ha nem távolítják el időben a terrorizmussal vagy a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos illegális tartalmakat oldalaikról. A cégek igazgatóit személyesen is felelősségre vonhatják – adta hírül a Bloomberg.

A kiszabható bírságok pontos mértékét a törvény bevezetését követő tizenkét hetes konzultációs időszak során határozzák majd meg. Az intézkedés hatálya az álhírekre és a választásokat befolyásoló tényezőkre is kiterjed – írták.

Az új törvény megalkotását a nemrégiben Új-Zélandon, ötven muszlim életét követelő terrorcselekmény is előmozdította, amelyet az elkövető élőben közvetített a saját közösségi oldalán, míg korábban egy 14 éves kamaszlány is azt követően vetett véget önkezével életének, hogy öngyilkos tartalmakat böngészett az interneten.

Sajid Javid brit belügyminiszter megjegyezte, hogy a technológiai vállalatok nem tették meg eddig a szükséges lépéseket felhasználóik biztonsága érdekében, illetve, nem szabtak megfelelő mértékben gátat az illegális és felkavaró tartalmak közzétételét illetően. Azonban az új intézkedések révén a cégek nem tudnak majd kibújni a felelősségre vonás alól – tette hozzá.

A keresőmotorok az online üzenetküldő szolgáltatások és a fájlmegosztó oldalak is az új jogszabály alá esnek majd. A jövőben az említett vállalatoknak és streamoldalaknak – mint a YouTube Kids – éves jelentést kell készíteniük az általuk blokkolt vagy letiltott erőszakos vagy pornográf tartalmakról.

Korábban Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója nyílt levélben kérte a kormányokat az internet szigorúbb szabályozására és ellenőrzésére.

A címlapfotó illusztráció.