Ne a hackereket hibáztassa, ha összeomlik a Facebook

 

Újra megtörtént, több órára összeomlott a Facebook szerdán, amely tovább táplálja a hackerekkel kapcsolatos összeesküvés-elméleteket. Ahogyan a legtöbb esetben, ezek az elméletek is tévesek.

A Facebook megerősítette, hogy a rendszergazda-vizsgálatok kizárták a bejelentkezés megtagadásával járó támadás, vagyis a DDos-támadás esélyét. Érthető volt a gyanú, mivel egy olyan támadáscsoportról van szó, amelynek egyetlen célja lekapcsolni az oldalt. Feltételezések szerint hackerek béníthatják meg nemcsak a Facebookot, de az Instagramot és a WhatsAppet is, és kérdéses, hogy ezek a cégek mennyire felkészültek a támadások elhárítására.

Mark Zuckerberg, a Fcebook alapítója (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Mark Zuckerberg, a Fcebook alapítója (MTI/EPA/Michael Reynolds)

A Facebook homályos magyarázatot adott, hogy mi is történt valójában – írja a Wired. „Jelenleg olyan kérdéses problémák merültek fel, amelyek API- (rendszer, amelynek segítségével a legmagasabb szinten álló felhasználó regisztrációs rendszerünket programozottan használhatja a saját rendszeréből) kérelmek megjelenését okozhatják, hosszabb várakozási időt vagy hibát eredményezve. Vizsgáljuk a problémát, és keressük a lehetséges megoldást.” Mindez az jelenti, hogy az elkeseredett napi karbantartóktól a legmagasabb felhasználói szintekig sokan megvádolhatják a Facebook üzemeltetőit.

„Meg tudom erősíteni, hogy nincs tennivalónk az esetleges külső hackertámadásokkal szemben” – jelentette ki a Facebook szóvivője, Tom Parnell.

A rendelkezésre álló információik szerint Troy Mursch biztonsági kutató úgy véli: semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy rosszindulatú támadás történt volna. A hackerek azonban nap mint nap próbálkoznak és időnként sikerrel is járnak.

Alapvetően, az úgynevezett DDos-támadás megnöveli az adott oldal forgalmát olyan magas szintre, amelyet már nem képes kezelni. A szerverek túlterhelésével egy sikeres DDos-támadás megakadályozza a felhasználókat, hogy betöltsék az oldalt vagy frissítsék alkalmazásukat. Nagy fogást hajtottak végre 2018-ban is a támadók, a Netscout hálózati biztonságért felelős cég olyan DDos-támadást mutatott ki, amely másodpercenként 1,7 terrabájt adatot szippantott be egyetlen célponton. Abban az időszakban a Github is azonosított egy 1,35 terrabájtos támadást. A közös ezekben a támadásokban, a méretükön kívül, hogy egyik sem volt sikeres.

„Ha ilyen esemény történik egy akkora infrastruktúrával rendelkező szervezettel, mint a Facebook, az utat enged az összeesküvés-elméleteknek, ami elég frusztráló, miközben valós információkat próbálunk közvetíteni a közösségi médián keresztül” – tette hozzá a biztonsági kutató.