Ötletes találmányokat mutattak be középiskolások a Mozdulj! pályázaton

 

Távvezérelhető szemétgyűjtő robot, mozgatható kézprotézis és okos madáretető – ilyen és ehhez hasonló találmányokkal jelentkeztek középsikolások a Működj! pályázatra. Pénteken díjazták a legjobbakat – hangzott el az M1 Híradójában.

Háromdimenziós hologram kocka, szobabiciklivel hajtott versenypálya, okos madáretető, fagáz meghajtás – mint alternatív energiaforrás – és egy különleges kézprotézis prototípusa. Több mint 40 találmányt mutattak be középiskolások az idei Működj! elnevezésű technológiai versenyen.


A tatai Bláthy Ottó Szakiskola robotika szakköre több eszközt is hozott: például távvezérelhető szemétszedő robotot, amely a vízen úszó hulladékokat gyűjti össze. Az iskola tanára azt mondta: a diákok ezeken a robotokon tanulják meg a programozás alapjait.

A legjobb találmányokat díjazták is. A diákok mellett elismerést kaptak a felkészítő tanárok és a legtöbb pályázót benevező oktatási intézmény is.

A Működj! elnevezésű pályázatot idén harmadik alkalommal hirdették meg. A célja, hogy felhívja az elektronikai és informatikai cégek figyelmét a tehetséges középiskolásokra, a diákokat pedig a műszaki pálya felé terelje – közölte a Híradó.