Hajtogatható telefonok: Xiaomi Mi Mix Flex és Samsung Galaxy Fold

 

Rövidesen a boltok polcaira kerülhetnek egy új mobiltelefon-kategória képviselői. A táblagéppé hajtogatható telefonok prémiumkategóriás felszereltségűek, viszont az akkumulátorok a készülékek gyenge pontjai lehetnek.

Hamarosan egy új mobiltelefon-kategória két képviselője jelenik meg az üzletekben. A Samsung a Galaxy Foldot mutatta be, amely egy 7,3 hüvelykes összehajtható kijelzővel rendelkezik. A kínai Xiaomi a 6,2 hüvelykes képátlójú Mi Mix Flexet indítja az új kategória vásárlóiért folytatott versenyben.

Az összehajtható képernyőt egy új polimerrétegen alapuló kijelző technológia teszi lehetővé. Mindkét készülék egy telefon és egy táblagép használhatóságát ötvözi. Az összehajtott állapotban indított programok a kijelző széthajtása után zökkenőmentesen futnak tovább, illetve a körülbelül 4:3-as arányú kijelzőkön akár három program is kényelmesen használható egy időben.

A Galaxy Fold kijelzője kihajtva 2048 x 1536 pixel, összehajtva 4,6 hüvelykes, HD+ felbontással, a Mi Mix Flex táblagép helyzetben 2560 x 1440 pixel felbontású. Mindkét készülék a prémiumkategóriának megfelelő kamerákkal rendelkezik. A megfelelő teljesítményről a Samsung esetében a most megjelent S10-zel gyakorlatilag megegyező chips gondoskodik, de a Xiaomi is a zászlóshajónak megfelelő Snapdragon 855 processzorral szereli a telefont.

Mindkét készüléknek esetleges gyenge pontja lehet az akkumulátor kapacitása. A Xiaomi akkumulátorának kapacitása 4200mAh, míg a Samsung 4380mAh-s akkuval látta el a Galaxy Foldot. Ezek az akkumulátorok egy telefon esetében megfelelő teljesítményűek, de elmaradnak a táblagépekben megszokottaktól, ez intenzív használat esetén okozhat problémát.

Az új kategória képviselőinek ára megjelenésükkor az 1800–2000 dollár körüli sávba várható, ezzel is jelezve a készülékek exkluzivitását.