Szigorít a YouTube – mi lesz így a jeges vödrös kihívásokkal?

 

Szigorításokat vezetett be a videófeltöltés irányelveiben a YouTube, ugyanis a fiatalok között népszerű, viccesnek szánt kihívások és beugratások sokszor végződtek balesettel vagy halállal.

A Google tulajdonában lévő videómegosztó frissítette a veszélyes kihívásokkal és beugratásokkal kapcsolatos irányelveit – írta a CNN. Sokan vélik úgy, hogy erre már nagy szükség is volt. A közösségi médiában megjelent videók vírusszerűen terjednek, és sokszor egészen elképesztő cselekedetekre ösztönöznek.

Mostanában nagy népszerűségnek örvend a Netflixen futó Bird Box-sorozat, amelyben a Sandra Bullock által játszott főhősnek bekötött szemmel kell túlélnie a kalandokat.

Az egyik legújabb trend pedig ezt utánozta. Egy boltban vásárolni bekötött szemmel akár még vállalható is, de voltak, akik komolyan vették a feladatot, és bekötött szemmel vezettek autót, amely már korántsem volt vicces.

Százával kerültek kórházba fiatalok tavaly a mosószerevést ösztönző Tide Pod-kihívás miatt. Ebben a cukorkára emlékeztető kapszulákat „kellett” a kihívás résztvevőinek megenniük, mert valaki elkezdte, és videója óriási látogatottságot hozott. De se szeri, se száma a hasonló, egészségügyileg káros és veszélyes internetes kihívásoknak.

Nem tudni, hogy a YouTube megváltozott irányelvei vonatkoznak-e a 4-5 éve népszerű jeges vödör kihívásnak, amely végigsöpört az interneten. Mint sokan emlékeznek, a baloldal közös főpolgármester-jelöltje is beszállt, de Falus Ferenc akciója csúnyán félresikerült, és politikailag sem volt célravezető.

A YouTube emellett még tiltólistára tette az érzelmileg sokkoló vagy az illegális tevékenységekre buzdító videókat is. Így a jövőben nehezebb lesz házi készítésű pokolgépet házi videók alapján eszkábálni. Tilos lesz továbbá olyan beugratásról készült videót feltölteni, amelyeknél elhitetik az áldozatokkal, hogy fizikai veszélyben vannak.

A részletes tiltólistát ITT olvashatják