Magyar applikáció a startup világverseny döntőjében

 

Az amerikai Startup Arlington, mint általában a startup versenyek, a világmegváltó ötleteket keresik. Ehhez csupán annyit kértek a jelentkezőktől, hogy töltsék fel a projekt promóvideóját az oldalukra, amelyekből a hat legjobbat választotta ki a zsűri és azonnal szavazásra is bocsátották.

A verseny győztese az Edconnective oktatástechnológiai cég tanár-továbbképzési platformja, melynek az a célja, hogy átformálja az oktatást. Kétféleképpen segít ebben. Egyfelől a tanárok részére virtuális önfejlesztő feladatokat, leckéket küld. Másfelől pedig folyamatosan figyeli és tréningezi a tanárt egy egyszerű táv-videó módszerrel – derült ki a Petőfi Tv KiberMa műsorából.

Egy magyar fejlesztésű startup is bejutott a hat legjobb közé. A SignAll, vagyis a jeltolmács applikáció ötlete már 2016-ban berobbant a hírek közé és most úgy tűnik, forradalmasítja a siketek és hallók közötti kommunikációt. A fejlesztés nem csupán felismeri a jelnyelv jeleit, hanem a világon elsőként képes értelmezni és nyelvtanilag helyes értelmes mondatokra fordítani a jelnyelvet.

Kamerák segítségével értelmezi a jeleket és egy csetfelületen keresztül szöveggé alakítja azt. Elsőként a világ egyetlen kifejezetten siketeknek alapított egyetemén helyezték üzembe, a washingtoni Gallaudet Egyetemen.

A SignAll alapítója és vezetője, Robotka Zsolt elmondta: az ötlet onnan indult, hogy jelentkezett náluk egy siket fejlesztő, akivel nem tudták jeltolmács nélkül lebeszélni a munkaszerződését. Hetekig vártak a jeltolmácsra és közben elkezdték fejleszteni a későbbi találmányt.

A címlapfotó illusztráció.