Jöhet a világ első 3D-nyomtatott, moduláris lemezjátszója

 

A Lenco-MD a zene streamelő szolgáltatások népszerűsége mellett reneszánszát élő analóg lemezjátszó klasszikus koncepcióját gondolja újra. Bár a formatervet a klasszikus Lenco lemezjátszók inspirálták, a megvalósítás különleges. A felhasználó a saját maga által 3D-ben kinyomtatott alkatrészekből, igényeinek megfelelően állíthatja össze a moduláris felépítésű lemezjátszót.

A Lenco-MD első működő prototípusát a berlini IFA kereskedelmi kiállításon mutatta be a Qeske tudásmegosztó közösség, együttműködve a svájci Lenco hifivel és a holland RepRapUniverse 3D-nyomtató gyártójával. A 21. század analóg lemezjátszójának Kickstarter-kampányban bemutatott alapcsomagjában a Lenco által gyártott alapvető elektronikai és mechanikai elemek az Audio Technica AT3600-as hangszedővel kombinálva garantálják a kitűnő hangminőséget, ezekhez mellékelik a 3D-nyomtatáshoz szükséges terveket.

Fotó: Kickstarter

Fotó: Kickstarter

Az analóg lemezjátszók legfőbb ellensége a vibráció. A Lenco-MD egy egyszerű, de mégis hatékony megoldást, lágy golflabdákat használ a kívülről érkező rezgések kiküszöbölésére. A szíjhajtás megfelelően leválasztja a lejátszó motorjának rezgéseit az egyetlen csapágyra felfüggesztett lemeztányértól. A szintén egy helyen csapágyazott, különleges vázszerkezetű, ellensúllyal ellátott hangkar a csomagban találhatón kívül bármilyen hangszedővel felszerelhető.

Az elkészült alaplejátszónkat a jövőben igény szerint bővíthetjük napelemesenergia-ellátó, illetve Bluetooth audiomodullal. A nyílt rendszer moduljai számának gyarapodását az online közösségi platform garantálja, ahol bárki közzéteheti az általa fejlesztett bővítő eszközt.

Fotó: Kickstarter

Fotó: Kickstarter

A Queske által indított, december 31-ig tartó Kickstarter-kampányban a kitűzött összeg fele már összegyűlt. A sikeres kampány egy igazán érdekes koncepciójú moduláris, közösségi alapú lemezjátszó platformot indíthat el, amely nem csak az audiofájlok számára nyújt tartalmas szórakozást.

Egy modern eszköz esetén törekedni kell a legkisebb ökológiai lábnyomra. Az otthon nyomtatott alkatrészekhez javasolt alapanyag a PLA, ami egy biológiailag lebomló, megújuló forrásokból, például kukoricakeményítőből és cukornádból előállított nyersanyag. Természetesen nem kell aggódnunk, hogy lemezjátszónk kedvenc lemezünk hallgatása közben bomlásnak indul, mert a folyamat csak megfelelő hőmérséklet, páratartalom és bizonyos baktériumok jelenléte esetén kezdődik meg.