Tizedannyiba kerül emberi közreműködés nélkül a call center

 

Egy telefonhívás kezelésének költsége hagyományos call centerben átlagosan 390 és 690 Ft között mozog, ugyanakkor az automatizált hívások ennek töredékébe, 25-50 Ft-ba kerülnek.

Ez derül ki az Arenim Technologies piaci szereplők bevonásával végzett számításából. A hagyományos call centerekben kezelt hívások ráadásul folyamatosan drágulni fognak a jövőben, amit a jelentős munkaerőhiány következtében növekvő toborzási és bérköltségek magyaráznak.

Úgy tűnik, az automatizáció nem egyszerűen jó üzleti lehetőség a magyar call centerek számára, hanem valóságos kényszer, amit a piaci folyamatok teremtettek az elmúlt években. Ha üzleti lehetőségről beszélünk, a kérdés leginkább az, hogy ki milyen gyorsan lépi meg ezt a váltást, illetve hogy milyen célra használja fel a költségkülönbözetből származó többletforrást.

Különböző piaci elemzések szerint akár több ezer embert is fel tudnának szívni a különböző ügyfélszolgálatok és call centerek a munkaerőpiacról.

A szolgáltatók egyre nehezebben és lassabban tudják pótolni a munkatársakat, ráadásul a humánerőforrás-szakemberek véleménye szerint a jelentkezők alkalmasságában, felkészültségében is egyre nagyobb hiányosságok mutatkoznak. Ezek együttesen exponenciális mértékben növelték meg a toborzási költségeket az elmúlt években, helyzetet pedig tovább élesítette tavaly lezajlott általános bérkorrekció is.

Önkiszolgáló call center a jövő digitális bankjaiban

Az Arenim Technologies önkiszolgáló call center technológiájának egyik első hazai alkalmazója a Simplon volt. Digitális banki szolgáltatásainál az ügyintézés már a számlanyitástól kezdve teljesen digitális és önkiszolgáló; ezt az önkiszolgáló folyamatot egészítette ki az Arenim a telefonos ügyfélszolgálat szintjén is. A call center angol, német és magyar nyelven teljesen automatán, emberi beavatkozás és ügyfélszolgálati munkatársak nélkül szolgálja ki ügyfeleit.

Fejlesztői kiemelték, hogy a költséghatékonyságon túlmutatóan az automata és önkiszolgáló call centerek fontos előnye, hogy a hét minden napján, 0-24 órában használhatóak, hibamentes működésre képesek, a teljesítményüket pedig olyan tényezők sem befolyásolják, mint például a hagyományos call centerek esetében a betegszabadság.

Mindezt a megoldás nyelvi motorjának függvényében akár 25 nyelven, földrajzi korlátok nélkül képes nyújtani.