Dubajban hamarosan drónnal járőrözhetnek a rendőrök

 

Továbblép Dubaj a teljesen futurisztikus városkép megteremtésének irányába. Az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában a rendőrség már személyi drónokkal gyakorlatozik – írja a USA Today.

Az amerikai napilap szerint a dubaji rendőrség már légi járőrözésre készül az úgynevezett hoverbike-okkal, amelyeket 2020-tól állítanak szolgálatba a város utcái – fölött. A függőlegesen fel- és leszállni képes légi járművek lényegében a négykerekű motorbiciklik, a quadok és a drónok keresztezéséből jöttek létre.

Egy látogató a Hoversuft S3 elnevezésű személyszállító drónjon (Fotó: Simon Dawson/Bloomberg/GettyImages)

A Hoversuft S3 elnevezésű személyszállító drón (Fotó: Simon Dawson/Bloomberg/GettyImages)

 

Négy propeller hajtja a nyereggel és a különleges botkormánnyal ellátott járgányokat. Az angolszász nyelvterületen személyi drónnak is nevezett eszközök súlya 114 kilogramm, és csaknem száz kilométer/órás sebességgel repülnek öt méterrel a föld fölött. Akkumulátoruk azonban egyelőre túl sok önállóságot nem biztosít a számukra, pilótával 25 percig tartják a levegőben a hoverbike-ot, míg drón üzemmódban ez az idő szinte megduplázódhat.

A kaliforniai Watsonville-ban gyártott Hoversurf S3 fantázianevű személyi drónokból egész flottát állíthat fel a dubaji rendőrség, ugyanakkor ilyen légi járgányt bárki vásárolhat az Egyesült Államokban, aki szívesen költene rá 150 ezer dollárt. A szövetségi légügyi hatóság ugyanis már jóváhagyta az újfajta légi jármű használatát az utca emberének.