Ingyenes mobilapp fogja segíteni a belvárosi parkolást

 

Az idegőrlő tevékenység, amit az autósok belvárosi parkolásnak neveznek, súlyosan szennyezi a levegőt és rabolja az időnket.

A budapesti autóforgalom nem kevesebb, mint harminc százalékát a parkolóhelyet keresgélők teszik ki. Az autósok idegesek, a légszennyezettség nő.

Sokféle megoldás létezik. Ígéretes a Belváros önkormányzatának döntése, hogy a Vodafone Magyarországgal összefogva ingyenes mobiltelefonos applikáció fogja jelezni a parkolni akaróknak, hogy éppen az adott pillanatban hol van szabad hely az utcán, sőt, oda is navigálja őket.

Már tesztüzemben működik az V. kerületben az app, ami jelenleg 135 parkolási szenzort használ fel a tájékozódáshoz, mondta el a hetente jelentkező M2 KiberMa csütörtök esti adásában Molnár Gergely, a Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet igazgatója.

A szenzorokat a parkolóhelyekbe építették be, ezek egy központi szervernek jelzik, hogy a parkolóhely éppen foglalt vagy szabad. A mobilos alkalmazás pedig a szerverről tölti le az adatokat, hogy merre van szabad parkolóhely.

Amennyiben sikeres lesz a tesztelés, akkor várhatóan az egész kerületet bekötik az “okos parkolás” rendszerébe. Onnantól pedig már csak egy lépés, hogy a többi fővárosi kerület is csatlakozzon a rendszerhez.

Az alkalmazás NB-IoT technológiát használ, ami alacsony energia felhasználással közvetít adatot mobilhálózaton keresztül. A parkolóba épített szenzorban SIM-kártya chip található, amihez egy öt évre elegendő áramot szolgáltató energiaforrást kötöttek.

A várhatóan jövő év elejétől induló okostelefonos szolgáltatást navigációs funkcióval is ellátták, továbbá a parkolási díj fizetése is intézhető vele.