A cirkuszok ellenére (vagy épp azért) jól megy a Tesla

 

Erre nem számítottak a részvényesek: folyamatos veszteségtermelés után csinos nyereséget produkál a legismertebb elektromos autó.

Egy hónapja sincs, hogy a Tesla zseniális, ám feltűnési viszketegségben szenvedő fenegyerekének, Elon Musknak le kellett mondania saját cége igazgatótanácsi elnöki posztjáról.

Mindez egy „ártatlan” tréfa miatt, amivel a fáma szerint Musk csak a barátnőjének akart imponálni: augusztus elején ugyanis az elnök-vezérigazgató a Twitteren tudatta, hogy 420 dolláros részvényárfolyamon kivonja a céget a tőzsdéről. Erre a bejelentésre a részvények árfolyama tíz százaléknál is többet emelkedett – csak éppen kiderült, Musk nem is akarta kivinni a Teslát, s pénze sem volt rá.

lon Musk, a Tesla Motors vezérigazgatója a Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson (IAC) az ausztráliai Adelaide-ben 2017. szeptember 29-én. (MTI/EPA/Morgan Sette) Létrehozás dátuma

lon Musk (MTI/EPA/Morgan Sette)

Az amerikai tőzsdefelügyelet nem viccelt: három évre le kellett mondania az igazgatótanács éléről (de vezérigazgató maradhatott), valamint ő is, meg a vállalat is 20-20 millió dollár büntetést fizet.

A Tesla egyébként összes innovációjával együtt masszívan veszteséget termelt minden évben. Erre most kiderült a friss, negyedéves jelentésükből, hogy megduplázva a járműgyártásukat, olyan nyereséget produkáltak, amire a legelfogultabb Tesla-hívők sem számítottak: most manipulálás nélkül emelkedett 10 százalékot a részvényeik árfolyama.

Az értékesítés 183 százalékos emelkedése mellett a Tesla bevétele 129 százalékkal nőtt, elérve a 6,82 millió dollárt.

Infographic: Tesla Posts First Profit in Years as Revenue Soars | Statista

A Statista grafikonján látható, hogy a bevételek (kék) ellenére kezdettől mínuszban volt a cég nyeresége (piros).

A Wall Street elemzői egy újabb veszteséges negyedévre számítottak, de a Tesla 312 millió dollár nettó nyereséget produkált. Úgy tűnik, hogy a költségcsökkentés és az „olcsó” Tesla 3-as autó megjelenése most éppen mindent rendbe hozott.

(Forrás: Tesla)

(Forrás: Tesla)