Magyar internetezőket zsarolnak korábban kiszivárgott jelszavakkal

 

Kellemetlen jelenséggel szembesülhetnek a hazai internetezők: a zsarolók akár 200-300 ezer forintot is követelnek rajtuk.

Az utóbbi napokban öten jelezték a Makay.net-nek a zsarolást.

Az aktív internetezők között nagyon nagy arányban vannak olyanok, akiknek a felhasználónév–jelszó párosuk valamilyen online szolgáltatásból korábban már kiszivárgott, és jelenleg is elérhető az interneten publikus listákon.

Saját adatainkat ezen a weboldalon ellenőrizhetjük.

Nagy valószínűséggel a lopott (gyakran elavult, nem aktuális adatokat tartalmazó) listákat kezdték el célozni azok a kiberbűnözők, akik azzal fenyegetik az érintett felhasználókat, hogyha nem fizetnek több százezer forintot, akkor az ismerőseik számára közzéteszik a számítógépükön található privát anyagokat, majd zárolják az eszközt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a támadássorozat mögött ki vagy kik állnak, mindenesetre az angol nyelvű üzenetek szinte karakterpontos egyezéséből elképzelhető, hogy egyetlen elkövetőről beszélünk.

A fenyegető üzenetben megadott Bitcoin-pénztárca adatainak lekérésével ráadásul az is tudható, hogy az elmúlt másfél-két napban már csaknem húszan fizettek a zsarolónak, aki ezzel eddig 2,5 millió forintos zsákmányra tett szert.

bitcoin_wallet_leaked_password

Mit tegyünk, ha ilyen levelet kapunk?

Ha kapnánk ilyen üzenetet, mindenképpen változtassunk jelszót az általunk használt online szolgáltatásokban (lehetőleg mindenütt más-más, erős jelszót adjunk meg), valamint kapcsoljuk be a kétfaktoros (SMS-kódos) beléptetést, amivel hiába szerzik meg illetéktelenek a jelszavunkat, az SMS-ben kiküldött kiegészítőkód hiányában nem tudnak belépni a profiljainkba – legalábbis ilyen támadástípus esetén biztosan nem.

ket_faktoros_hitelesites

Nem ajánljuk a zsarolás összegének kifizetését.

Akkor sem, ha az üzenetben egy létező belépési jelszavunkat adták meg. A támadók nem szokták az idejüket pocsékolni a többezres lista végigpróbálgatására és a talált anyagok (képek, videók, dokumentumok stb.) begyűjtésére, csupán kiküldik a leveleket, majd várják a befolyó pénzeket.