Szorongatják a kalóz letöltéseket, de köszönik, megvannak

 

Ma is a zenei piac harmadánál nagyobb részt visz el az illegális felhasználás.

Holott a streaming szolgáltatásoknak köszönhetően a jogszerű zenehallhatás esetenként, megszorításokkal ingyenes, s amiért fizetni kell, az bizonyosan soha sem volt ennyire olcsó.

És igazán sok minden történt a jogsértő fogyasztás visszaszorítására: tavalyelőtt hatóságilag véglegesen felszámolták a zenehallgatók kincsesbányáját, a What.CD-t, s nyár óta az állandó másodhegedűs, a The Pirate Bay elérhetősége is bizonytalanná vált. (Utóbbinak végképp nem tett jót, hogy üzemeltetői tudtukon kívül felhasználták a lelkes torrentezőket kriptovalutáik bányászására.)

whatcd

thepiratebay

A zenei kalózkodás még mindig meghatározó a streaming korában.

Az IFPI friss Music Consumer Insight jelentése szerint világszerte a felhasználók 38 százaléka a szerzői jogok valamilyen megsértésével hallgat zenét.

Rendkívül elterjedt még mindig az „offline”, azaz nem jelen idejű zenehallgatás (eltulajdonítás) gyakorlata.

A felmérés alapján a hallgatók 32 százaléka nem P2P-megosztást használ, hanem valamely fájlmegosztó oldalról szerzi be a tartalmakat.

A Statista táblázatában az adatok némi átfedéssel szerepelnek, ezért nem jön ki pontosan a 100 százalékos eredmény:
Infographic: Music Piracy Still Prevalent in the Age of Streaming | Statista

A bal oldali szürke oszlop a jogsértő felhasználás (38%) arányát, a továbbiak az offline (32%), a fájlmegosztó, felhőtároló oldalakét, mint a Dropbox, Megaupload és Hotfile (23%), illetve a webes keresőkkel elért találatokét (17%) mutatja.

Nem túl meglepő módon egy régebbi felmérés szerint nem és életkor alapján úgy alakul az illegális letöltések aránya, hogy a férfiak többet töltögetnek (de egyáltalán nem csak az erősebbik nemre jellemző a dolog), s minél fiatalabb a zenehallgató, annál inkább hajlamos a kalóz és a streaming szolgáltatások igénybe vételére, illetve a nem jogtiszta letöltésekre.

Infographic: Music Piracy Still Prevalent in the Age of Streaming | Statista