Nem a technológiai fejlődés, hanem annak mértéke a fontos

 

A digitalizáció és a technológiai fejlődés terén a legfontosabb szempont a fejlődés mértéke. Egyre több törekvés van arra vonatkozóan, hogy hazánk a világ élvonalába kerüljön a technológiai fejlődés és a mesterséges intelligencia területén is. Legújabb együttműködés például a Mesterséges Intelligencia Koalíciója.

Október kilencedikén, Balatonfüreden megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció). Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, a koalíció magalapításában ölt testet Magyarország válasza a mesterséges intelligencia generálta kihívásokra, platformot teremtve az ezen területen dolgozó szervezetek együttműködéséhez.

Mindez a jelenleg is zajló Infotér konferencia keddi, nulladik napján hangzott el, ahol az innovációk bemutatása és a szokásosan megvitatott témák mellett – ipar 4.0, digitalizálási stratégia vagy a kibervédelem – szó esett olyan kérdésekről is, hogy például szükség van-e a kütyükre az iskolákban, és hogyan lehet digitalizálni az agyat? – hangzott el a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Budapest, 2018. szeptember 6. A Robotics Pepper nevű humanoid robot bemutatója az Ipar 4.0 Technológiai Központban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2018. szeptember 6-án. A 121 cm magas és 28 kilogramm súlyú Peppert a legkorszerűbb mesterséges intelligenciával és hangfelismerő technológiával látták el. Ezeknek és a több mint 12 beépített szenzornak köszönhetően a robot felismeri a különböző hangulatokat, arckifejezéseket és gesztusokat. MTI Fotó: Mohai Balázs

A Robotics Pepper nevű humanoid robot bemutatója az Ipar 4.0 Technológiai Központban  (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Változásokra kell reagálni

Ennek kapcsán Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára elmondta, a magyar kormányzatnak számos kihívásokkal kell szembenéznie a társadalmi változásokból kiindulva. A társadalmi változások pedig a technológiai változásokban öltenek testet – fogalmazott.

Hozzátette: gyermekeinkre nézve elmondható, hogy a Z generáció számára a kommunikációs térben való létezés és a kütyükhöz való hozzáállás egyértelműen fontos. Egész másképp veszik kézbe ma a technikai eszközöket a gyermekek, mint húsz évvel ezelőtt – hangsúlyozta.

Alkalmazkodásra van szükség

Tuzson Bence kijelentette, hogy ezt a „kütyüktől való függést” lehet szeretni, vagy nem szeretni, egy biztos: alkalmazkodni kell ehhez. Aki nem alkalmazkodik, mind az ipar és a közigazgatás területén, az le fog maradni a versenyben –hangsúlyozta.

Az alkalmazkodás azért is fontos, hogy az új technológiákat, akár a mesterséges intelligenciát is képesek legyünk bevinni az igazgatás rendszerébe, a közigazgatás informatikai fejlesztéseit ezeknek a technológiáknak a figyelembe vételével tovább fejlesszük – mondta az államtitkár.

Kifejtette: sok területen van előrelépés, azonban még komoly munka áll előttünk, amin folyamatosan dolgozni kell. Ilyen példaként említette a földhivatali rendszer átalakítását, amit egy digitális rendszerbe szeretnének átvezetni. Felvetette például azt, hogy a közigazgatás rendszerében jogszerűen előálló adatok elemzéséből miként tudnák megváltoztatni a szolgáltatásokat, egy magasabb szintű és minőségű munka és döntéshozatal érdekében.

Végrehajtás lépésről lépésre

Elmondása szerint ez nem stratégiai kérdés, hiszen információs és technológiai szempontból is születtek már stratégiák. A végrehajtás tekintetében kell elmozdulni egyről a kettőre, illetve az újonnan felvetődő technikák változásával lépést kell tartani a megfelelő fejlődés érdekében – hangsúlyozta Tuzson Bence.

Az országokkal fel kell venni a versenyt, azonban nem a fejlődés a kérdés, hanem annak mértéke – mondta a műsorban Soltész Attila, az Infotér a Társadalomért Egyesült elnöke.

Hozzátette: az informatika nagyban tudja javítani a termelékenységet és a fejlődést. Elmondta, az egyesületük mindig segített abban, hogy a közigazgatás az ipar és a civil szektor együtt valósítsa meg közös céljait, ami nem más, mint a társadalmi és gazdasági versenyképesség.

A kormány – Soltész Attila szerint – nyitott ezekre a dolgokra, hiszen számos koalíciót és kezdeményezést hozott már létre olyan stratégiai dolgokban, amihez kevés csupán az állam kommunikációja. Ilyen volt például az 5G koalíció is, illetve a most megalakult Mesterséges Intelligencia Koalíció –emelte ki az elnök.

Elmondása szerint egyre több tőke áll rendelkezésre, és egyre nagyobb az érdeklődés a technológiai fejlődés és a mesterséges intelligencia irányába.