Megmutatjuk az új Mercit: teljesen önvezető, elektromos, moduláris – és ronda

 

Hétfőn leplezte le a Mercedes a jövőautóját, amit nem kell vezetni, sőt kormány egyáltalán nem lesz benne.

(Fotó: Daimler)

(Fotó: Daimler)

Mobilgyártók újra és újra felbukkanó mániája, hogy moduláris okostelefonnal rukkolnak elő, ami tetszés szerint egy mozdulattal szétszedhető, s új egységet illesztve bele, egészen más funkciókra képes. Ilyesmi a Vision Urbanetics nevet kapott újsült Mercedes jármű is.

Nevezzük járműnek, mert a szakfordítók által csak gördeszkának nevezett, elektromos meghajtású alvázra könnyedén lehet különféle testeket húzni. Így éjjel teherautó, nappal személyautó, vagy busz – amire éppen szükség van.

Az Urbanetics futurisztikus ugyan, de a legkevésbé sem lehet szépnek nevezni. Nem is az a dolga, hogy vonzó legyen, mert a Mercedes – miként a többi nagy gyártó is – egyöntetűen olyan jövőt látnak maguk előtt, amiben az utasok nem saját kocsival rendelkeznek, hanem okoseszközükkel előhívnak a flottából egy, a többivel tökéletesen megegyező autót, amelyik éppen megfelel arra a célra, hogy A-ból B-be vigye őket, vagy szállítson valamit.

Az önvezető autó sűrűn lakott területeken teljes biztonsággal közlekedik. Folyamatosan kommunikál a környezetével – mellesleg méretes kijelzőkön láthatóan is jelzi a szándékát, hogy merre, miként halad.

Az Urbanetics jól illeszkedik abba a nagyon digitális, nagyon high-tech és szörnyen unalmas jövőbe, amit például a Toyota e-Palette Concept és a Volkswagen Sedric is vetít elénk. Íme: