És mit adnak nekünk mindezért az új Samsunggal?

 

Tegnap este élő adásban landolt a képernyőkön a koreai óriás Galaxy sorozatának vadonatúj tagja, a Note 9. Örülhetünk?

Némileg emlékeztet a helyzet a Brian élete című Monty Python-kultfilm nevezetes jelenetére, melyben felteszik a kérdést, hogy

És mit adtak nekünk mindezért cserébe (a megszálló rómaiak)?

Hát, bökik ki lassan a válaszokat: csatornázást, gyógyászatot, oktatást, bort, közrendet, öntözést, utakat, vízvezeték-hálózatot, meg békét.

Mint adott a Samsung a Galaxy Note9 okostelefonnal?

Nézegethetjük, alig különbözik a nemrég kiadott Galaxy Galaxy S9 Plustól, ami viszont szinte tökéletesen egyezik a majd másfél éves S8-tól. Utóbbi pedig tulajdonképpen a kétévesnél régebbi S7 Edge remake-je.

Lehet sokáig nézni a Note9-et, s akkor, akinek nagyon-nagyon jó szeme van, talán észre is veszi, hogy 6,3 hüvelyk helyett immáron 0,1 hüvelykkel 6,4-re nőtt a kijelző. Az ujjlenyomat-olvasó – a rettenetes képernyőarány növesztő divatnak engedve – továbbra sem az előlapon, hanem a hátlapon lelhető fel, had’ maszatoljuk össze a hátlapi kamerát. Melynek tulajdonságai gyakorlatilag mit sem változtak.

(Fotó: Samsung)

(Fotó: Samsung)

És természetesen van hozzá toll, a Note legfőbb jellegzetessége, az S Pen, amivel firkálni lehet a képernyőre, ha valakinek éppen erre lenne igénye.

Nagyon szép erőfeszítés a gyártótól, hogy a Samsung DeX megoldással a mobil évek óta egy asztali számítógépet próbál pótolni… de az elődmegoldásokat nézve csak olyan kváziszámítógép ez, aki játszani-dolgozni akar PC-n, továbbra is tartson igazi gépet.

No persze másfelől, az ilyen összefoglalás a készülék Samsung által közzétett adatait önmagukban nézve a rómaiak ellen való vígjátéki lázadáshoz hasonlóan tökéletesen igazságtalan. Mert mégiscsak mindenből a legjobbat kapta a Note9.

Végre elmúlhatott a Samsung mérnökeiből a robbanós Note 7-es emléke, s újra méretes 4.000mAh-es akkumulátort dugtak a készülékházba: a 9-es így biztosan gond nélkül kibír egy napnál többet.

A Galaxy Note9 két verzióban, 128 GB-os és bődületes, 512 GB-os tárhellyel érkezik, microSD kártya segítségével pedig akár 1TB-ig is bővíthető, ami azért igazán hajmeresztő.

02.Ocean_Blue_galaxynote9_back_pen

Aki szeret tollal jegyzetelni, dolgozni, kicsit többet kap a szokásosnál az új S Pennel, mert az eszköz alacsony energiafelhasználású Bluetooth technológiát kapott.

Így egyetlen kattintással készíthetők vele szelfik, csoportképek, léptethetők a diák prezentáció közben, elindítható és megállítható egy videó, s számos más funkció is elérhető egyetlen gombnyomásra. A külső fejlesztők pedig még idén, a saját applikációikba is integrálhatják majd az S Pen új, fejlett BLE megoldásait.

Megokosították kicsit a kamerarendszert, melynek intelligens technológiája azonosítja a fénykép egyes alkotóelemeit, így a jeleneteket és a témát is, majd automatikusan az előre meghatározott 20 kategória egyikébe sorolja és eszerint optimalizálja a fotót.

Például azonnal jelzi, ha hibát észlel az elkattintott képen, így a felhasználók rögtön készíthetnek új fotót anélkül, hogy elszalasztanák a pillanatot. Ha a kép elmosódott, a fénykép alanya pislogott, ha foltos a lencse vagy a megvilágítás rontja a képminőséget, megjelenik egy figyelmeztetés a képernyőn.

Mi az, ami a Note9-ből hiányzik? Az igazi innováció. A bátor útkeresés, ami például a kínai gyártókat annyira megerősítette a piacon, s ami lelohasztotta a két igazi óriás, az iPhone és a Samsung termékei iránti keresletet.

Hiába annyira jók a telefonok, ha a reménybeli vevő azt mondja magában, hogy hiszen a tavalyi készülékem gyakorlatilag pontosan ezeket tudja, minek vegyek újat.

És csakugyan, annak érdemes váltani erre a mobilra, akinek mintegy hároméves a telefonja, s valami jóra, szépre, megbízhatóra akarja cserélni.

Talán nem csupán pletyka, hogy a Samsung le is akarja zárni ezzel a készülékkel a Note vérvonalat, s jövőre egyesíti az S sorozattal.