Új mánia teríti be az Instagramot – nyerni is lehet egy hashtaggel

 

Közel hárommillió hashtaggel bír a legújabb őrület, amely a képmegosztón olyan örökzöldek babérjaira tör, mint a szelfizés, a színes outfit képek vagy a gasztrofotók.

A menő Golden Hour – aranyszínű napszak – sikere egyszerű: ragadjuk meg naplementéket a maguk tökéletességében, és készítsünk minőségi, egyedi vagy akár drámai hatású tartalmakat.

A napfelkelték és naplementék különleges fényei által teremtett lehetőségekkel az olyan elismert fotósok is foglalkoznak, mint a Kate Mosst, Stinget vagy Natalia Vodianovát is fotózó Uli Weber vagy egy magyar fotóművész, Nánási Pál.

Tervezzünk előre, készüljünk csúcstechnológiával

A Galaxy S9 telefont használó német portréfotós, Uli Weber szerint az aranyban úszó pillanatok művészi megörökítéséhez nincs másra szükség, mint egy kis tervezésre és egy, a gyengébb fényviszonyok mellett is kiváló képeket készítő okostelefonra.

Iránytű applikációval, valamint az időjárást előre jelző alkalmazással egyszerűen megállapítható a naplemente pontos ideje és iránya. Ha pedig már jó helyen vagyunk, jó időben, kezünkben a megfelelő felszereléssel, rossz kép bizonyosan nem születhet!

Képszerkesztés élőben

Nem mindegy, hogy a lemenő nap hol helyezkedik el a képen, ahogy az sem, hogy hová helyezzük a fotónk alanyát. Uli Weber és Nánási Pál egyaránt úgy gondolja, hogy az aranymetszés szabálya a Golden Hour fotók készítésekor is kiemelt jelentőségű.

Eszerint előnyös, ha képünk tárgya nincs a középpontban, hanem inkább a kép horizontális vonalának harmadánál helyezkedik el. Így biztosra vehető, hogy a gondosan megtervezett képi kompozícióról nem terelődik el a figyelem.

Szintén kedvező, ha a lemenő nap a kép egyik oldalán látható a középpont helyett, mert ez utóbbi esetben a fény kiégetné az egész képet.

Golden Hour4

 

Golden Hour5

A filterek korának vége

A Golden Hour fotózás a természetességre hívja fel a figyelmet. A naplementekor és napfelkeltekor jellemző különleges fények összjátéka olyan színeket eredményez, amelyet semmilyen filter nem tud helyettesíteni.

Használjuk ki az okostelefonok kameráiban rejlő lehetőségeket, és hagyjuk, hogy a természet fényei legyenek a képeket egyedivé tevő szűrők.

Az időzítés kulcsfontosságú

Nánási szerint az egyik legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venni a naplementék fotózásakor, az időzítés.

„Ha naplementét fotózunk, kiemelt fontossága van annak, hogy mikor, melyik pillanatban kattintjuk el a telefonunk kameráját. Én általában megvárom, hogy a nap egészen közel ereszkedjen a horizonthoz, és alulról világítsa meg az eget, mert ilyenkor elképesztő színjátékot láthatunk. Abban a 10-15 percben, mielőtt a horizont alá bukik, akkor lehet igazán bámulatos Golden Hour képeket készíteni”.

A Golden Hour akár nyerő játék lehet

A dologra persze a Samsung is ráharapott: Galaxy S9+ okostelefont lehet nyerni azokkal az Instagramra július 29-ig feltöltött, Golden Hour témájú fotókkal, amelyek a #GoldenHour és a #Bearanyozva hashtagekkel a Samsung Magyarországot jelölik.