Kánikula? A számítógépre is olyan veszélyes, mint ránk

 

100 éve nem volt ilyen meleg: fel kell készíteni az irodai szervereket a kánikulára.

Az áprilisi és a májusi meleg rekord után júniusra megérkezett a kánikula, amely veszélyes az informatikai eszközökre is. A nem megfelelően hűtött szerverek teljesítménye a melegben jelentősen csökken, a hálózat működése lelassul.

Az Amerikai Fűtés-, Hűtés- és Légkondicionáló Társaság tanulmányában az irodai szerverek működéséhez 18-27 Celsius fok közötti hőmérsékletet javasol 40-60 százalékos páratartalom mellett.

Vagyis ha igazán biztosra akarunk menni, érdemes 20-23 fok körüli hőmérsékletet biztosítani a szervereknek vélik a Doclernet szakértői. Amennyiben tartósan 30 fok feletti környezetben működnek, a túlhevülés váratlan rendszerleállást okozhat és jelentősen, akár 50%-kal is csökkentheti a szerverek élettartalmát.

Falra szerelt irodai légkondicionáló: nem hatékony

A folyamatos és szakszerű hűtés biztosítása rendkívül energiaigényes, komplikált és költséges. A hatékony klímarendszer kialakítása nem egyszerű.

A hagyományos, falra szerelt klímaberendezés esetén a hűtött levegő általában felülről érkezik, a gépekből felfelé áramló meleg levegő miatt viszont nem biztos, hogy be is tud jutni a gépházba. Ha ezzel szemben a hűtés az álpadlóba kerül, a hűtött levegőt a gépek könnyen beszívják. Ilyen klíma rendszert viszont nehéz átlagos irodai körülmények között biztosítani – állapítja meg a szerverhoszting specialista Doclernet Hosting közleménye.

Felkészülni mindig olcsóbb

Szakemberek szerint az irodai szerverszobák megfelelő kialakítása a kis- és középvállalkozások esetében gyakran anyagi vagy egyéb okokból nem kap kellő hangsúlyt, és sokan csak akkor ismerik fel a szerverek hűtésének fontosságát, amikor – komoly anyagi károkat okozva – a gép súlyosan meghibásodik.

Jobb esetben „csak” elérhetetlenné válik a weboldal vagy leáll az e-mail rendszer.

Rosszabb esetben szünetelnek a megrendelések, megáll a számlázás és az is előfordulhat, hogy lényeges adatoknak is búcsút kell mondani, mert a meleg az adattároló egységeket károsította.

Mindez könnyedén kiküszöbölhető lenne, hiszen már akár 20-25 ezer forintos havi díjért elhelyezhető szerver egy korszerű adatközpontban, ahol az állandó hűtés, áramellátás, internetkapcsolat és őrzés is garantált. Ugyanígy mód van bérelt szerver igénybevételére is.

Az adatközpontban biztosított a szerverek energiaellátása és hűtése a nap 24 órájában, extrém körülmények között is megoldott. Szükség esetén például aggregátor vagy nagy teljesítményű szünetmentes tápegységek segítségével képesek áthidalni az áramszünetet és biztosítani a hűtést és működést. Ezen felül egy professzionális szerverközpont esetén az IT-infrastruktúra felügyeletéért és az esetlegesen felmerülő hibák elhárításáért állandó operátori ügyelet felel.