Pályára gördül a BMW Formula E-autója

 

Hamarosan kollektív teszt keretében is látható lesz a német gyártó saját fejlesztésű hajtásláncával felvértezett autó, a BMW iFE.18, amely az ötödik szezontól áll fel a versenypályára.

A második generációs Formula E-autóra épülő járművet a BMW és a MINI Vezetéstechnikai Akadémiáján próbálta ki a gyártó versenyzője, a brit Tom Blomqvist. Az iFE.18 típus hajtáslánca teljesen új, kifejezetten az elektromosformaautó-bajnokság igényeinek megfelelően fejlesztették ki a közúti BMW i részleg és a BMW Motorsport szakemberei. Még sosem volt olyan szoros az együttműködés a közúti és a versenyrészleg között, mint a Formula E-projektben – hangsúlyozta a bajor gyártó közleményében.

Az sem véletlen, hogy a versenyautó oldalán az áll, hogy a BMW iFE.18 – TechLab for BMW iNEXT: a formulagép mintegy technológiai labor a közútra készülő iNEXT számára, ami pár év múlva debütál. Jens Marquardt sportfőnök úgy fogalmazott, a BMW iFE.18 valóságos mérföldkő a vállalat számára.

A gyártó közölt pár érdekes adatot is arról, mennyivel tud többet a versenyre fejlesztett hajtáslánc az i3-ban alkalmazott technikához képest: kiderült, hogy 50 százalékkal könnyebb, és mintegy 66 százalékkal kompaktabb, és 100 százalékkal erősebb a teljesítménye. Ami a fordulatszámot illeti, négyszázszor többre képes, mint a „szériatestvére”.

A Formula E hivatalos tesztjét április 17-e és 19-e között rendezik a spanyolországi Calafatban, ahol a BMW is pályára gurul a többi gyártóval együtt.