Csak két egyszerű szabályra kell figyelnünk a Facebookon

 

Változtat adatvédelmi beállításain a Facebook. Ez lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy átnézhessék és törölhessék korábbi megosztásaikat. Minderre azután került sor, hogy kiderült, a közösségi oldal csaknem 50 millió felhasználó adataival élt vissza az amerikai elnökválasztási kampányban.

A Facebook semmilyen illegális dolgot nem követett el. Hogy morálisan, etikailag ez „belefér-e”, az egy teljesen másik kérdés, mondta az M1 Ma Reggel című műsorában Papp Péter. Az internetbiztonsági szakértő leszögezte: amikor a közösségi oldal felhasználójává válunk, félelmetes dolgokhoz adjuk a hozzájárulásunkat. Ilyen például az, ha valaki feltölt egy képet Facebookra, akkor a szabályok szerint azt bármilyen reklámhoz felhasználhatják, hiába töröljük. Ehhez ugyanis hozzájárulunk a regisztrációval, amikor elfogadjuk a felhasználási feltételeket.

Hozzájárulunk ahhoz is, hogy a közösségi oldal hozzáférjen a híváslistánkhoz, az androidos telefonok pedig azt is továbbítják a Facebook felé, hogy hányperces telefonbeszélgetéseket folytatunk le. „Ebből félelmetes adatokat lehet leszűrni” – fogalmazott.

Emellett sokszor azt is tudják, hogy milyen oldalakat látogatunk az interneten, még akkor is, ha töröljük a böngészési előzményeket.

A szakértő úgy vélekedett, nagyon jó kezdeményezést hozott létre az Európai Unió General Protection Data Regulation néven, amelynek egyik legfontosabb része az úgynevezett felejtéshez való jog. Ez azt jelenti, hogy kérelmezhetjük a közösségi oldaltól, hogy minden eddigi adatunkat felejtse el és bizonyítsa is számunkra, hogy ez megtörtént. A szabályozás május 25-től lép életbe.

Papp Péter a Facebook használatával kapcsolatban megjegyezte: „két nagyon egyszerű szabály van. Egy: a Facebook nem a barátod! Ezt meg kell jegyezni. Második szabály: a Facebook nem a barátod! És ezzel meg kell tanulni együtt élni, és így kell kezelni” – összegezte az internetbiztonsági szakértő.