Sikeres adással tért vissza a tévéképernyőre a high-tech

 

Messze nem csak kockáknak, de nekik is: csütörtökönként 21.05-kor az M2 Petőfi TV-ben újra van techműsor.

A KiberMa műsor hétről-hétre bemutatja a csúcstechnika újdonságait, s azokat az új életmód, vagy hivatás lehetőségeket, amelyek pár éve még nem is léteztek.

A tegnapi esti adásban láthattuk Lukoviczki “Robotgirl” Rékát, aki súlyos balesetet szenvedett. Két és fél órás életmentő műtéte után arra kellett ébrednie, hogy amputálták a bal lábát.

Réka azonban nem adta fel, teljes életet él. Lara Croft a kedvence, benne találta meg magát, vagyis a túlélésre való ösztönzést a szerencsétlenség után.

Hogy ezt megtehesse, a technika is segítette: szenzoros protézissel jár, melynek processzora kalkulálja a mozgását.

Művészetektől az e-sportig

Az első adásban kipróbálták, milyen lesz az év egyik legjobban várt játéka, a Far Cry 5. Az M2 Petőfi TV műsorvezetője VR szemüveget vett fel, hogy kiderítse, miként terjeszti a kultúrát a Művészetek palotája a virtuális térben, és egyáltalán, miért is fontos a klasszikus művészeti értékekkel foglalkozó intézménynek a technológiai fejlődés.

És persze utána jártak, hogy mire számíthatunk az év E-sport eseményén, a hétvégi V4 Future Sports Esport rendezvényen.

Fiatalok is elkezdhetik

Maradt idő a műsorban, hogy elkezdjék retró videojáték konzol és tech rovatukat, melyben hétről hétre bemutatják majd, hogyan fejlődött a szórakoztató elektronika az ötvenes évektől napjainkig.

Még a kilencvenes években több tévécsatornán lehetett látni az akkori – ma már néha megmosolyogtató – csúcsjátékokat bemutató teszteket, zajlottak a kor technológiai lehetőségeinek megfelelően telefonon keresztül irányított videó játékos vetélkedők, sőt még a rádiókban is szóltak „informatikai” magazinok.

Aztán ezek a tartalmak leginkább elköltöztek az internetre, ahol lelkes amatőrök, vagy youtuberek, gamerek videóiban éltek tovább.

Mostantól az M2 Petőfi TV-n ismét van műsora a digitális világnak: a KiberMa.

A kockáknak nem maradhatnak ki a legújabb játékok, a művészet ránt érdeklődőknek a digitális kortárs alkotások. Az idősebbeknek a rejtélyes hárombetűs rövidítéseket jelentését magyarázzák el. Hogy azok a nézők is betekintést nyerjenek ebbe a világba, akik nem online videók előtt töltik estéiket.

Videónkon az első adást lehet újra megnézni.

A KiberMa várja a digitális világ iránt érdeklődőket csütörtökönként 21.05-kor az M2 Petőfi TV műsorán.